Potrawka z królika
- Comber z królika (450 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Czosnek (10 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Tymianek świeży (30 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Natka pietruszki (45 g)
Przepis na potrawkę z królika krok po kroku
Comber pokrój w kostkę
Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej posiekane cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i podsmaż. Całość zalej połową szklanki wody.
Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć do garnka razem z posiekanymi: tymiankiem i natką pietruszki.
Duś przez 40 minut i wlej śmietankę. Doprowadź do zagotowania i dopraw solą i pieprzem.
-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Królik pieczony
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik duszony
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Królik pieczony w rękawie
-
Królik z piekarnika
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika po staropolsku
-
Pasztet z królika
-
Królik pieczony z warzywami
-
Królik duszony w warzywach
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika
Więcej informacji na temat potrawki z królika
Potrawka z królika to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników delikatnych dań. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo lekkostrawna. Smakuje świetnie z ziemniakami.
Przepis na potrawkę z królika to doskonała opcja dla wszystkich osób, które kochają potrawy tradycyjne, w nieco świeższej odsłonie. Powstaje z niego najlepsza potrawka. Królik tak przygotowany jest pyszny i dobry dla zdrowia. Powstaje z niego danie pyszne, dobre dla żołądka, a także szybkie. Składniki na potrawkę powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle sycący i świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, kaszami czy kluskami. Jest więc uniwersalną bazą różnego rodzaju dań. Bazuje tylko na kilku produktach, jednak dzięki temu można tę potrawę przygotować dosłownie zawsze. To doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić potrawkę z królika w sosie śmietanowym, która wspaniale sprawdzi się na obiad, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To pomysł na smaczny obiad. Całość jest prosta i szybka. Warzywa z potrawki stają się bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Cały sos przyciąga wzrok ze względu na mnogość barw. Potrawa, która powstaje, jest niezwykle sycąca i pełna smaku. Jest również zdrowym wyborem ze względu na sporą ilość dodanych warzyw. To danie, które pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Potrawka smakuje jak te babcine. To ze względu na bardzo tradycyjny przepis. Jej głównym składnikiem jest sos. Przepis na sos potrawkowy może wydawać się pracochłonny, gdyż jest to sos niezwykle gęsty i aksamitny. Jednak to tylko mylne pierwsze wrażenie, tak naprawdę ten sos można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest on bardzo łatwy. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Alergeny w potrawce z królika
Lista alergenów dla potrawki z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze potrawki z królika
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(343g)
Węglowodany
(343g)
Tłuszcze
(343g)
Składniki mineralne
(343g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.