Potrawka z indyka

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawka z indyka podana w czarnym, głębokim talerzu.
Potrawka z indyka
Potrawka z indyka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawka świetnie smakuje z dodatkiem ryżu oraz kaszy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pożywne danie.o
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 30 min
257 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (150 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (150 g)
  • Bakłażan (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (60 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wok

Przepis na potrawkę z indyka krok po kroku

Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w paski. Paski z indyka dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój ją w piórka. Bakłażana umyj i Pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.

Czosnek obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso.

Na patelni z mięsem mięsa podsmaż paprykę, marchewkę, cebulę.

Następnie do warzyw dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony bakłażan.

Zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelnię dodaj przecier pomidorowy oraz bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.

Całość duś przez około 30 minut.

Gotową potrawkę z indyka podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Jak oceniasz przepis na potrawkę z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat potrawki z indyka

Potrawka z indyka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Dodatek warzyw do dania wzbogaca je w wiele cennych substancji odżywczych. Pyszna potrawka z indyka doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków, ryżu oraz kaszy. Jako dodatek możemy podać surówkę na bazie świeżych warzyw lub przetworów. Sprawdzony przepis na potrawkę z indyka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z indyka, olej rzepakowy, papryka czerwona, cebula, bakłażan, czosnek, marchew, przecier pomidorowy, bulion warzywny, sól oraz pieprz.

Jak zrobić potrawkę z indyka z warzywami? Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w paski. Paski z indyka dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój ją w piórka. Bakłażana umyj i Pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Na patelni z mięsem mięsa podsmaż paprykę, marchewkę, cebulę. Następnie do warzyw dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony bakłażan. Zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelnię dodaj przecier pomidorowy oraz bulion warzywny i dokładnie wymieszaj. Całość duś przez około 30 minut. Gotową potrawkę z indyka podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Cebula użyta do przygotowania dania jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa pozytywnie na naszą odporność. Odpowiednia podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Mięso z piersi indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku.

Podsumowując potrawka z indyka to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pyszny indyk w sosie jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Potrawkę warto podać z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie świeżych warzyw.

Alergeny w potrawce z indyka

Lista alergenów dla potrawki z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze potrawki z indyka

na 100g gotowej potrawy

Potrawka z indyka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wykorzystanie mięsa z indyka wzbogaca danie w białko zwierzęce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
71.64
257.91
Białko (g)
8.21
29.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
3.19
11.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.31
8.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
3.08
11.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
3.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.65
5.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
3.03
Cholesterol (mg)
17.57
63.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
65.09
234.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.40
44.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.24
Witamina E (mg)
0.30
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.66
5.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.71
13.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.57
41.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
634.78
2285.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
117.78
424.02
Potas (mg)
183.09
659.14
Wapń (mg)
10.71
38.57
Fosfor (mg)
73.47
264.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.16
50.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.55
Cynk (mg)
0.48
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny potrawki z indyka 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania potrawki z indyka

Koszt składników
66.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Bakłażan
200 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Przecier pomidorowy z solą
60 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
66.80