Przepis na potrawkę chińską z kurczakiem krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g 3 sztuki
- Marchewka 1 g 2 sztuki
- Por 50 g 1 sztuka
- Papryka czerwona 120 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Sos sojowy 10 ml 1 łyżka
- Śmietanka kremowa 30% 180 g 1 opakowanie
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklank
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
Mięso z kurczaka dokładnie umyj i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Wymieszaj mięso z olejem i przyprawami.
Zeszklij krótko cebulę, a następnie usmaż mięso na patelni bez tłuszczu.
Warzywa pokrój w słupki i dorzuć do mięsa, smaż krótko.
Dodaj śmietankę i bulion, całość podgrzewaj.
Następnie dodaj łyżkę mąki tak, aby sos delikatnie się zagęścił.
Danie podawaj z ugotowanym ryżem.
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Shoarma drobiowa
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Pierogi z kurczakiem
-
Paluszki z kurczaka
-
Placki z piersią kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z rodzynkami
-
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
-
Filet z kurczaka z makaronem
-
Potrawka z kurczaka babci
-
Kurczak z brzoskwiniami
-
Potrawka z kurczaka z pieczarkami
-
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
-
Makaron ryżowy z sosem sojowym
-
Potrawka z kurczaka

(liczba kalorii)
Potrawka chińska z kurczakiem - cechy przepisu
Więcej o potrawce chińskiej z kurczakiem
Szybka potrawka chińska z kurczakiem to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać najmłodszym członkom rodziny, ponieważ nie obciąży ich układu pokarmowego. Pod warunkiem, że nie użyjesz ostrych przypraw i warzyw.
Danie idealnie sprawdzi się, także dla osób starszych, ale i dla wszystkich członków Twojej rodziny.
Poznaj mój przepis na potrawkę chińską z kurczakiem i przygotuj pyszne danie na obiad.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: piersi z kurczaka, bulion warzywny, czosnek, cebula, odrobina mąki pszennej i spora ilość warzyw.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Zatem, jak zrobić potrawkę chińską z kurczakiem?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj mięso i pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z olejem i przyprawami. Wrzuć mięso na patelnię z cebulą pokrojoną w pióra, krótko usmaż, a następnie dodaj warzywa pokrojone w słupki.
Podsmaż całość krótko, zalej danie śmietanką i bulionem. Dokładnie wymieszaj, dodaj łyżkę mąki tak, aby nasz sos się delikatnie zagęścił.
Podgrzewaj całość jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Nasza pyszna potrawka po kilku chwilach jest dobra do podania.
Potrawkę możesz podawać z ryżem lub ziemniaczanym puree.
Skoro już wiesz jak ugotować potrawkę, przygotuj ją dla całej swojej rodziny, będzie to idealny pomysł na pyszne danie dla całej Twojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć smacznego!
Wartości odżywcze potrawki chińskiej z kurczakiem
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w potrawce chińskiej z kurczakiem
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na potrawkę chińską z kurczakiem
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na potrawkę chińską z kurczakiem
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w potrawce chińskiej z kurczakiem
Lista alergenów dla potrawki chińskiej z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny