Potrawka chińska z kurczakiem
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Piersi kurczaka, chrupiąca marchewka, kolorowa papryka i cebula czerwona. Zielony por doda charakteru, a kremowa śmietanka i sos sojowy sprawią, że całość będzie miała wyrazisty, orientalny smak. Olej rzepakowy do smażenia i bulion warzywny do duszenia - oto najważniejsze elementy naszej potrawki chińskiej z kurczakiem!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Por - 50 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka)
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g (1 opakowanie)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklank)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka dokładnie umyj i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj mięso z olejem i przyprawami.
- Zeszklij krótko cebulę, a następnie usmaż mięso na patelni bez tłuszczu.
- Warzywa pokrój w słupki i dorzuć do mięsa, smaż krótko.
- Dodaj śmietankę i bulion, całość podgrzewaj.
- Następnie dodaj łyżkę mąki tak, aby sos delikatnie się zagęścił.
- Danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Do potrawki po chińsku możesz użyć gotowej mieszanki warzyw chińskich.
~ Oliwia Gawron, dietetyk