Porzeczkowiec
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy (160 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (60 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Dżem porzeczkowy - 1 słoik (400 g)
Przepis na porzeczkowiec krok po kroku
Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka. Całość ubijaj na puszystą pianę.
Do piany dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej na nią ciast. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. po tym czasie ciasto ostudź i przekrój na 2 równe części.
Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.
Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.
Masę podziel na 2 części.
Jeden blat ciasta ułóż na talerzu i posmaruj go połową dżemu porzeczkowego.
Wyłóż na niego połowę kremu i przykryj drugim blatem.
Całość posmaruj resztą powideł i kremem.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat porzeczkowca
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem smacznego dżemu, tworzy niezwykle wspaniałą słodko kwaskową kompozycje. Całość jest bardzo piękna i barwna. To ciasto, które tak przepięknie się prezentuje, jest w dodatku niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Ciasto porzeczkowiec to wypiek, który skradnie serca wszystkich gości. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż charakteryzuje się naprawdę uniwersalnym, niezbyt mdlącym smakiem. Coś dla siebie znajdą w nim zarówno miłośnicy bardzo słodkich, jak i owocowych kompozycji. To świetny wybór na uroczyste przyjęcia, gdyż ciasto jest bardzo eleganckie. To ze względu na kontrast między jasnym kremem i biszkoptem, a także ciemnym dżemem.
Przepis na porzeczkowca jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które za wypieki biorą się dopiero pierwszy raz. To deser, który choć niezbyt skomplikowany uwodzi wspaniałym, ciekawym smakiem i pięknym wyglądem. Sprawdzi się również na święta, zwłaszcza, gdy do ciasta doda się przyprawy do piernika. Ta korzenna nuta idealnie rozgrzeje w zimowe wieczory i odmieni ciasto, nadając mu odpowiedniego aromatu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić porzeczkowca, w sposób niezwykle łatwy, ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają czarne porzeczki. Do przygotowania tego ciasta najlepiej wykorzystać dżem domowy lub taki o obniżonej zawartości cukru. W wielu sklepach można dostać również dżem słodzony sokiem owocowym, co również będzie dobrym wyborem. To świetna opcja na to, by zmniejszyć ilość białego cukru w tym wypieku. Można również zastąpić jego dodatek całkowicie za pomocą słodzika, to dobry wybór szczególnie dla osób z cukrzycą i insulinoopornoscią.
Ciasto robi się z kremowym serkiem, jednak można zastąpić go twarogiem. Porzeczkowiec z serem jest nieco mniej kaloryczny, jednak krem nie jest tak smaczny i słodki. Warto pamiętać, by wybierać w takiej opcji twaróg bardzo drobno mielony, dzięki czemu będzie się dobrze trzymał. W połączeniu z bitą śmietaną całość jest niezwykle lekka i bardzo smaczna. To przepyszne ciasto z dżemem porzeczkowym i mascarpone jest idealnym wyborem na łatwy wypiek, pełen smaku.
Alergeny w porzeczkowcu
Lista alergenów dla porzeczkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze porzeczkowca
To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(214g)
Węglowodany
(214g)
Tłuszcze
(214g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.