Przepis na poronkäristys krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Mięso renifera powinno być zamrożone, dzięki temu miękną włókna i łatwiej jest je pokroić drobno.

Mięso renifera jest dość twarde, dlatego należy podać je odpowiedniej obróbce termicznej.

Mięso pokrój bardzo cienko i usmaż na rozgrzanym maśle.

Pokrój pora w pióra.

Obierz i pokrój marchew w kostkę.

W garnku umieść mięso, warzywa i wlej piwo, gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut.

Obierz ziemniaki i ugotuj.

Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich masło i śmietanę, wyrób gładkie puree.

Gulasz z mięsa dopraw solą i pieprzem.

W głębokim talerzu umieść puree a na jego wierzchu ułóż mięso z sosem.

Poronkäristys podany na białym talerzu.
Poronkäristys
Koszt przygotowania dania
11.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
72

Poronkäristys - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o poronkäristys

Poronkäristys to danie tradycyjne kuchni fińskiej. Smażony i gotowany z warzywami renifer przygotowywany jest także w Szwecji. Podaje się go najczęściej na ziemniaczanym puree z dodatkiem słodkiej konfitury z borówki brusznicy. Przepis na to pyszne danie jest dość prosty, wymaga jednak czasu na przygotowanie. Do zrobienia danie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso renifera, ziemniaki, masło, piwo jasne, śmietanka kremowa 30%, marchew, por, sól, pieprz.

Jak zrobić poronkäristys? Mięso renifera powinno być zamrożone, dzięki temu miękną włókna i łatwiej jest je pokroić drobno. Mięso renifera jest dość twarde, dlatego należy podać je odpowiedniej obróbce termicznej. Mięso pokrój bardzo cienko i usmaż na rozgrzanym maśle. Pokrój pora w pióra. Obierz i pokrój marchew w kostkę. W garnku umieść mięso, warzywa i wlej piwo, gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich masło i śmietanę, wyrób gładkie puree. Gulasz z mięsa dopraw solą i pieprzem. W głębokim talerzu umieść puree a na jego wierzchu ułóż mięso z sosem.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania.

Podsumowując, gulasz z renifera jest zdrowy i pożywny, jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale smak dania jest tego wart. Mięso renifera nie jest łatwo dostępnym mięsem, poszukaj go w delikatesach z egzotyczną żywnością. Mrożone mięso powinno się przechowywać maksymalnie 6 miesięcy.

Wartości odżywcze poronkäristys

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w poronkäristys

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany przyswajalne
5.15 g
15.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcze nasycone
3.56 g
10.68 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
3.40 g
Szacunkowy indeks glikemiczny poronkäristys 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w poronkäristys

Lista alergenów dla poronkäristys przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na poronkäristys nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mięso renifera
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania poronkäristys

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mięso renifera
1000 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Piwo jasne
300 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Por
200 g
pół małej sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na poronkäristys
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób