Przepis na poronkäristys krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g 5 średnich sztuk
- Mięso renifera 1000 g
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Piwo jasne 300 ml
- Masło 100 g pół kostki
- Por 200 g pół małej sztuki
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
Mięso renifera powinno być zamrożone, dzięki temu miękną włókna i łatwiej jest je pokroić drobno.
Mięso renifera jest dość twarde, dlatego należy podać je odpowiedniej obróbce termicznej.
Mięso pokrój bardzo cienko i usmaż na rozgrzanym maśle.
Pokrój pora w pióra.
Obierz i pokrój marchew w kostkę.
W garnku umieść mięso, warzywa i wlej piwo, gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut.
Obierz ziemniaki i ugotuj.
Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich masło i śmietanę, wyrób gładkie puree.
Gulasz z mięsa dopraw solą i pieprzem.
W głębokim talerzu umieść puree a na jego wierzchu ułóż mięso z sosem.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Pieczeń rzymska
-
Gulasz z indyka
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Łosoś z piekarnika
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Kapusta wigilijna
-
Schab duszony
-
Roladki ze schabu
-
Świąteczny obiad

(liczba kalorii)
Poronkäristys - cechy przepisu
Więcej o poronkäristys
Poronkäristys to danie tradycyjne kuchni fińskiej. Smażony i gotowany z warzywami renifer przygotowywany jest także w Szwecji. Podaje się go najczęściej na ziemniaczanym puree z dodatkiem słodkiej konfitury z borówki brusznicy. Przepis na to pyszne danie jest dość prosty, wymaga jednak czasu na przygotowanie. Do zrobienia danie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso renifera, ziemniaki, masło, piwo jasne, śmietanka kremowa 30%, marchew, por, sól, pieprz.
Jak zrobić poronkäristys? Mięso renifera powinno być zamrożone, dzięki temu miękną włókna i łatwiej jest je pokroić drobno. Mięso renifera jest dość twarde, dlatego należy podać je odpowiedniej obróbce termicznej. Mięso pokrój bardzo cienko i usmaż na rozgrzanym maśle. Pokrój pora w pióra. Obierz i pokrój marchew w kostkę. W garnku umieść mięso, warzywa i wlej piwo, gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich masło i śmietanę, wyrób gładkie puree. Gulasz z mięsa dopraw solą i pieprzem. W głębokim talerzu umieść puree a na jego wierzchu ułóż mięso z sosem.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania.
Podsumowując, gulasz z renifera jest zdrowy i pożywny, jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale smak dania jest tego wart. Mięso renifera nie jest łatwo dostępnym mięsem, poszukaj go w delikatesach z egzotyczną żywnością. Mrożone mięso powinno się przechowywać maksymalnie 6 miesięcy.
Wartości odżywcze poronkäristys
Węglowodany w poronkäristys
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w poronkäristys
Lista alergenów dla poronkäristys przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na poronkäristys nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- mięso renifera