Poronkäristys

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Poronkäristys podany na białym talerzu.
Poronkäristys
Poronkäristys to tradycyjne danie kuchni fińskiej. Duszony renifer doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad lub wystawną kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
210 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Ziemniaki późne 5 średnich sztuk (500 g)
  • Mięso renifera (1000 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Piwo jasne (300 ml)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Por pół małej sztuki (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na poronkäristys krok po kroku

Mięso renifera powinno być zamrożone, dzięki temu miękną włókna i łatwiej jest je pokroić drobno.

Mięso renifera jest dość twarde, dlatego należy podać je odpowiedniej obróbce termicznej.

Mięso pokrój bardzo cienko i usmaż na rozgrzanym maśle.

Pokrój pora w pióra.

Obierz i pokrój marchew w kostkę.

W garnku umieść mięso, warzywa i wlej piwo, gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut.

Obierz ziemniaki i ugotuj.

Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich masło i śmietanę, wyrób gładkie puree.

Gulasz z mięsa dopraw solą i pieprzem.

W głębokim talerzu umieść puree a na jego wierzchu ułóż mięso z sosem.

Jak oceniasz przepis na poronkäristys
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat poronkäristys

Poronkäristys to danie tradycyjne kuchni fińskiej. Smażony i gotowany z warzywami renifer przygotowywany jest także w Szwecji. Podaje się go najczęściej na ziemniaczanym puree z dodatkiem słodkiej konfitury z borówki brusznicy. Przepis na to pyszne danie jest dość prosty, wymaga jednak czasu na przygotowanie. Do zrobienia danie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso renifera, ziemniaki, masło, piwo jasne, śmietanka kremowa 30%, marchew, por, sól, pieprz.

Jak zrobić poronkäristys? Mięso renifera powinno być zamrożone, dzięki temu miękną włókna i łatwiej jest je pokroić drobno. Mięso renifera jest dość twarde, dlatego należy podać je odpowiedniej obróbce termicznej. Mięso pokrój bardzo cienko i usmaż na rozgrzanym maśle. Pokrój pora w pióra. Obierz i pokrój marchew w kostkę. W garnku umieść mięso, warzywa i wlej piwo, gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich masło i śmietanę, wyrób gładkie puree. Gulasz z mięsa dopraw solą i pieprzem. W głębokim talerzu umieść puree a na jego wierzchu ułóż mięso z sosem.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania.

Podsumowując, gulasz z renifera jest zdrowy i pożywny, jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale smak dania jest tego wart. Mięso renifera nie jest łatwo dostępnym mięsem, poszukaj go w delikatesach z egzotyczną żywnością. Mrożone mięso powinno się przechowywać maksymalnie 6 miesięcy.

Alergeny w poronkäristys

Lista alergenów dla poronkäristys przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze poronkäristys

na 100g gotowej potrawy

Poronkäristys to danie zawierające wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Danie zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega 3.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany przyswajalne (g)
5.15
15.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcze nasycone (g)
3.56
10.68
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
3.40
Szacunkowy indeks glikemiczny poronkäristys 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania poronkäristys

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mięso renifera
1000 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Piwo jasne
300 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Por
200 g
pół małej sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g