Pomidory z mozzarellą
- Pomidor - 2 szt (360 g)
- Ser Mozzarella - pół szt (125 g)
- Bazylia świeża (45 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na pomidory z mozzarellą krok po kroku
Pomidory sparz i pokrój je w cienkie plasterki.
Bazylię umyj i udekoruj nią talerz. Na nią rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę, następnie dołóż pomidory.
Całość polej oliwą i posyp solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat pomidorów z mozzarellą
Pomidory z mozzarellą to pomysł na włoską przystawkę, która pięknie się prezentuje, a przy okazji wspaniale smakuje. Całość można przygotować w kilka chwil na bazie trzech składników, które są łatwo dostępne i można je znaleźć w większości sklepów, a nawet w domowej spiżarni. Sprawdzi się na imprezy, rodzinne spotkania, a także dodatek do obiadu. Będzie też wspaniałą opcją na lekką i letnią przekąskę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory z mozzarellą w łatwy sposób, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie, które zaskakuje swoim smakiem i aromatem. Całość choć prosta i nie potrzebuje obróbki termicznej jest świetnym dodatkiem. Łączą się w niej smak soczystych i słodkich pomidorów, delikatna mozzarella i pyszna bazylia. To danie, które jest najlepszą opcją dla wszystkich miłośników włoskich smaków. To właśnie stamtąd się wywodzi. Znana pod nazwą sałatka Caprese, w Polsce pojawia się na stole dość rzadko, a to ogromna szkoda, gdyż ma wspaniały smak. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu, więc będzie idealną opcją na szybki i bardzo prosty posiłek, bez obróbki termicznej.
Przepis na pomidory z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących kucharzy, ale również osób, które nie przepadają za zbyt długim gotowaniem.
To przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach. Jest bardzo delikatna i ma pyszny smak. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza latem, gdyż jest niezwykle lekka. Ma również mało kalorii, więc będzie dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Całość jest również zdrowa, co spodoba się wszystkim, którzy szukają zdrowszych opcji. Dostarcza naprawdę sporo błonnika, a przy okazji likopenu i potasu. To dobry wybór dla osób z chorobami układu krwionośnego, gdyż te dwie substancje wpływają pozytywnie na funkcjonowanie serca. To danie bardzo smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia. W dodatku jest niezwykle szybkie i łatwe.
Ten prosty przepis będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy szukają wspaniałej opcji pełnej smaku, a przy okazji lekkiej i delikatnej w smaku. Całość jest tak dobra, że nie potrzebuje zbyt dużo przypraw.
Alergeny w pomidorach z mozzarellą
Lista alergenów dla pomidorów z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pomidorów z mozzarellą
To niezwykle zdrowa przystawka, która świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż dostarcza sporo likopenu i potasu.
Energia i białka
(273g)
Węglowodany
(273g)
Tłuszcze
(273g)
Witaminy
(273g)
Składniki mineralne
(273g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.