Pomidory w zalewie
- Pomidor (1000 g)
- Cebula (300 g)
- Sól (20 g)
- Cukier (20 g)
- Ocet spirytusowy (50 ml)
Przepis na pomidory w zalewie krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ułóż ją na sitku i przelej wrzątkiem.
Pomidory umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki.
W każdym słoiku na dnie ułóż część cebuli. Na cebuli ułóż pomidory.
Na pomidorach ułóż pozostałą cebulę.
Do każdego słoika wsyp kilka ziaren pieprzu kolorowego i włóż po jednym liściu laurowym.
W garnku zagotuj litr wody z solą, cukrem i octem.
Gorącą zalewę wlej do słoików. I szybko zakręć słoiki.
W dużym garnku umieść ściereczkę. Ustaw na niej słoiki i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.
Gotuj całość przez 10 minut od zagotowania.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Karp w zalewie octowej
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Pieczarki w occie
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat pomidorów w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak umili jesienno-zimowe dania.
Przepis na pomidory w zalewie potrzebuje tylko pomidorów, cebuli a zalewa powstaje z soli, cukru, octu. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ułóż ją na sitku i przelej wrzątkiem. Całe pomidory umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki. W każdym słoiku na dnie ułóż część cebuli. Na cebuli ułóż pomidory. Na pomidorach ułóż pozostałą cebulę. Do każdego słoika wsyp kilka ziaren pieprzu kolorowego i włóż po jednym liściu laurowym. W garnku zagotuj litr wody z solą, cukrem i octem. Gorącą zalewę wlej do słoików. I szybko zakręć słoiki. W dużym garnku umieść ściereczkę. Ustaw na niej słoiki i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj całość przez 10 minut od zagotowania. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić pomidory w zalewie. Powstałe z tego przepisu przetwory są naprawdę pyszne. Warto jednak pamiętać ile soli użyć do zalewy, by smak był naprawdę dobry.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Smaczne warzywa w słoikach to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa lub przetwory warzywne przygotowane na zimę. Takie zakonserwowane warzywa jak pomidory w wekach to smaczny sposób na wzbogacenie dań w warzywa. To świetny pomysł na dodatek lub składnik sałatek.
Alergeny w pomidorach w zalewie
Lista alergenów dla pomidorów w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na pomidory w zalewie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz kolorowy ziarna
Wartości odżywcze pomidorów w zalewie
Pomidory to dobre źródło potasu i likopenu.
Energia i białka
(1390g)
Węglowodany
(1390g)
Tłuszcze
(1390g)
Witaminy
(1390g)
Składniki mineralne
(1390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.