Pomidory w słoikach na zimę

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiki z pomidorami na zimę
Pomidory w słoikach na zimę
Pomidory w słoikach na zimę to doskonała propozycja na pyszne przetwory z zalewą octową. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pomidory z cebulą w zalewie.
Przygotowanie 40 min
116 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Pomidor - 10 średnich sztuk (2000 g)
  • Cukier (7 g)
  • Ocet spirytusowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, durszlak, słoik 500 ml

Przepis na pomidory w słoikach na zimę krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój w półplastry, ułóż je na durszlaku i zalej wrzącą wodą. Cebulę pozostaw na kilka minut na durszlaku.

Pomidory dokładnie umyj, usuń z nich szypułki i każdy z pomidorów pokrój na 5 grubych plastrów.

Słoiki o pojemności 500 ml oraz przykrywki poddaj procesowi sterylizacji i pozostaw je do całkowitego wysuszenia.

Na dnie każdego słoika umieść warstwę cebuli. Na cebuli umieść kilka plastrów pomidorów, cebuli i znów pomidorów. Ostatnią warstwę w każdym słoiku powinna stanowić cebula.

W garnku zagotuj 1 litr wody.

Do wrzącej wody dodaj czubatą łyżkę stołową soli, cukier oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się soli oraz cukru.

Zalewę zdejmij z palnika i wlej do słoików do wysokości szyjek słoików.

Słoiki delikatnie wstrząśnij, aby usunąć pęcherzyki powietrza i zakręć je dokładnie.

Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą.

Słoiki pasteryzuj przez około 5-6 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiczki wyciągnij z wody, dokładnie dokręć pokrywki, słoiki ustaw do góry dnem, owiń ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Słoiki z pomidorami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na pomidory w słoikach na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat pomidorów w słoikach na zimę

Pomidory w słoikach na zimę to doskonały pomysł na dodatek do wielu potraw. Przepis na pomidory w słoikach na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: Cebula, pomidory, cukier, ocet spirytusowy oraz sól. Zalewa do pomidorów wykonana jest na bazie wody, octu, cukru oraz soli.

A jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Cebulę obierz, pokrój w półplastry, ułóż je na durszlaku i zalej wrzącą wodą. Pomidory dokładnie umyj, usuń z nich szypułki i każdy z pomidorów pokrój na 5 grubych plastrów. Na dnie każdego słoika umieść warstwę cebuli. Na cebuli umieść kilka plastrów pomidorów, cebuli i znów pomidorów. W garnku zagotuj 1 litr wody. Do wrzącej wody dodaj czubatą łyżkę stołową soli, cukier oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj kilka minut. Zalewę zdejmij z palnika i wlej do słoików. Słoiki delikatnie wstrząśnij, aby usunąć pęcherzyki powietrza i zakręć je dokładnie. Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą. Słoiki pasteryzuj przez około 5-6 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczki słoiki ustaw do góry dnem, owiń ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne pomidory w słoikach na zimę. Pasteryzowane pomidory możesz wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Po przetwory warto sięgać w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw owoców. Najlepsze pomidory w słoikach są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Alergeny w pomidorach w słoikach na zimę

Lista alergenów dla pomidorów w słoikach na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory w słoikach na zimę

Wartości odżywcze pomidorów w słoikach na zimę

na 100g gotowej potrawy

Pomidory w słoikach na zimę to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Pomidory stanowią doskonale źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
23.31
116.53
Białko (g)
0.90
4.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.14
25.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.87
19.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
6.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.88
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.46
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
32.85
164.25
Witamina B6 (mg)
0.09
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.16
60.81
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.43
2.13
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Ryboflawina (mg)
0.02
0.11
Niacyna (mg)
0.49
2.46
Foliany (µg (mcg))
15.45
77.24
Beta karoten (µg (mcg))
351.39
1756.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
4.73
23.67
Potas (mg)
213.97
1069.84
Wapń (mg)
12.44
62.20
Fosfor (mg)
24.52
122.60
Magnez (mg)
10.58
52.89
Żelazo (mg)
0.25
1.26
Cynk (mg)
0.17
0.83
Miedź (mg)
0.05
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów w słoikach na zimę 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów w słoikach na zimę

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Pomidor
2000 g
10 średnich sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Cukier
7 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 7 g
Ocet spirytusowy
50 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 50 ml
Koszt składników
36.50