Pomidory w butelce

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidory w butelce podane na stole.
Pomidory w butelce
Pomidory w butelce to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Całość jest prosta, szybka i sprawdzi się idealnie na zimę, jako baza do zup i sosów.
Przygotowanie 90 min
Smażenie 40 min
75 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidor (2000 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana

Przepis na pomidory w butelce krok po kroku

Pomidory opłucz i obierz ze skóry.

Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pomidory, ciągle mieszając, aż do pełnej miękkości.

Pomidory ostudź i przełóż do butelki.

Całość dobrze zakręć.

Jak oceniasz przepis na pomidory w butelce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat pomidorów w butelce

Pomidory w butelce to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Całość jest prosta, szybka i sprawdzi się idealnie na zimę, jako baza do zup i sosów. Już w kilka chwil stworzysz to pachnące włoskimi wakacjami kulinarne arcydzieło, wyłącznie z kilku produktów.

Przepis na pomidory w butelce to coś dla osób, które kochają przetwory. Tak stworzone przetwory są po prostu smaczne. Całość sprawdzi się doskonale jako baza do sosów, np. do spaghetti lub pizzy, ale także zupy. Choć taki przecier jest łatwo dostępny w wersji gotowej do kupienia w wielu sklepach, ten domowy, własnoręcznie przygotowany, jest od niego dużo lepszy, a przy tym znacznie zdrowszy. Zawiera znacznie mniej soli, a także jest wolny od wzmacniaczy smaku i konserwantów, dzięki czemu jest bezpieczny nawet dla najmłodszych. Jego smak jest tak wspaniały, że każdy, kto przygotuje go choć raz, już nigdy nie sięgnie po gotową wersję. Świetnie komponuje się z makaronem, ale nie tylko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory w butelce, by były pyszne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć zwykle wkłada się pomidory do słoików, przyda się tylko szklana butelka. W tym przypadku należy przygotować całe pomidory, ale również odrobinę ziół. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów, które są niezwykle łatwo dostępne w każdym sklepie i w większości domowych spiżarni. Główną rolę odgrywają w nim pomidory. Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięśnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje, jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste rozwiązania, które pozwalają oszczędzać czas i zapobiegają marnowaniu jedzenia.

Alergeny w pomidorach w butelce

Lista alergenów dla pomidorów w butelce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory w butelce

Wartości odżywcze pomidorów w butelce

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i antyoksydantów, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
37.06
75.97
Białko (g)
0.86
1.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
3.80
7.80
Węglowodany przyswajalne (g)
2.63
5.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
2.40
4.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.45
0.92
Tłuszcze nienasycone (g)
1.94
3.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
3.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.63
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
41.08
84.21
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.40
27.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.84
1.73
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.59
1.20
Foliany (µg (mcg))
14.67
30.07
Beta karoten (µg (mcg))
439.12
900.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
4.93
10.11
Potas (mg)
231.81
475.20
Wapń (mg)
9.80
20.09
Fosfor (mg)
23.47
48.12
Magnez (mg)
10.76
22.05
Żelazo (mg)
0.28
0.57
Cynk (mg)
0.17
0.34
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów w butelce 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów w butelce

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
2000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
48.00