Pomidory suszone w oleju

Opublikowano: 02.05.2022 r., 22:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidory suszone w słoiku.
Pomidory suszone w oleju
Pomidory suszone w oleju to doskonała opcja dla wszystkich, kto szuka ciekawego sposobu na przetwory. Tak zakonserwowane pomidorki są doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
1932 kcal
Kcal w porcji
358 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Suszone pomidory (1000 g)
  • Czosnek (100 g)
  • Oliwa z oliwek (1000 ml)
  • Ocet winny (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
bazylia, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na pomidory suszone w oleju krok po kroku

Oliwę przelej do garnka i dodaj zioła, podgrzej ją lekko.

Do słoika dodaj pomidory, obrane ząbki czosnku i ocet.

Całość zalej ciepłą oliwą, zakręć słoik i odstaw na całą noc do ostygnięcia, pokrywką w dół.

Jak oceniasz przepis na pomidory suszone w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat pomidorów suszonych w oleju

Pomidory suszone w oleju to doskonała opcja dla wszystkich, kto szuka ciekawego sposobu na przetwory. Tak zakonserwowane pomidorki są doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Przepis na pomidory suszone w oleju jest niezwykle dobrą opcją dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. To właśnie tam grają one ogromną rolę. Nic dziwnego, dodają smaku każdej, nawet najnudniejszej potrawie. Nawet gdy sięga się po ich niewielką ilość. To dlatego, że charakteryzują się niezwykle intensywnym smakiem. Zwłaszcza gdy są marynowane w oliwie. Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów. To ze względu na naprawdę dużą liczbę licznych prozdrowotnych związków. Głównym składnikiem jest kwas oleinowy, który wspaniale wpływa na układ krwionośny. Oliwa z oliwek powinna gościć jak najczęściej w diecie, gdyż oprócz dobroczynnego działania na serce dostarcza także ogromnej ilości antyoksydantów, które chronią przed nowotworami. Idealnie do tego dodatku sprawdzają się pomidory suszone na słońcu, można je bez problemu zakupić w każdym sklepie. Zwykle nie sięga się po nie często, gdyż są dość twarde i nie tak smaczne, jak te w zalewie. Jednak w kilka chwil można zamienić je w naprawdę wartościowy produkt we własnym domu. Wystarczy tylko duży słoik. Najlepiej, by był on nieco zaciemniony, gdyż dzięki temu oliwa, której się do nich dodaje, nie utleni się, a przez co na dłużej zatrzyma swoje cenne właściwości. Można wykorzystać jeden duży lub kilka małych, wszystko zależy od zapotrzebowania. Pomidory, które powstają z tego przepisu, są po prostu pyszne. To dlatego, że dodaje się do nich również ogromnej ilości różnego rodzaju ziół. A oliwa z oliwek, której używa się do konserwowania, chłonie wszystkie smaki, więc najlepiej jej nie wylewać, tylko używać do produkcji sosów. Te domowe suszone pomidorki wspaniale sprawdzą się na zimę do słoików.

Ze względu na to, że suszy się dojrzałe pomidory, są one niezwykle aromatyczne, lekko słodkie, po prostu najlepsze. Sprawdzą się do kanapek, sałatek, czy jako miły dodatek do sosów.

Alergeny w pomidorach suszonych w oleju

Lista alergenów dla pomidorów suszonych w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze pomidorów suszonych w oleju

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kcal)
539.79
1932.44
Białko (g)
6.87
24.59
Fenyloalanina (mg)
0.21
0.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany (g)
27.56
98.66
Węglowodany przyswajalne (g)
21.73
77.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.83
20.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz (g)
48.03
171.94
Tłuszcze nasycone (g)
8.34
29.85
Tłuszcze nienasycone (g)
39.69
142.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
34.26
122.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.43
19.44
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A (µg (mcg))
20.51
73.44
Witamina B6 (mg)
0.21
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.73
70.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
6.72
24.06
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.26
0.92
Ryboflawina (mg)
0.23
0.84
Niacyna (mg)
4.25
15.22
Foliany (µg (mcg))
31.84
113.99
Beta karoten (µg (mcg))
244.52
875.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód (mg)
51.71
185.13
Potas (mg)
1618.36
5793.73
Wapń (mg)
60.33
215.99
Fosfor (mg)
173.27
620.30
Magnez (mg)
91.71
328.33
Żelazo (mg)
4.58
16.40
Cynk (mg)
0.98
3.52
Miedź (mg)
0.68
2.42
Mangan (mg)
0.94
3.37
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów suszonych w oleju 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów suszonych w oleju

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone pomidory
1000 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 1000 g
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
1000 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
40.00
Za 1000 ml
Ocet winny
45 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 ml
Koszt składników
84.00