Przepis na pomidory pod pierzynką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska

Odetnij wierzchołki pomidorów i wydrąż je łyżeczką do miseczki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Seler naciowy pokój w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez 5 minut.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Dodaj wydrążone pomidory, koncentrat i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i lekko posól, odczekaj 5 minut, aż wchłonie wodę, a następnie dodaj na patelnię.

Farsz z patelni przełóż do pomidorów. Na wierzch każdego wbij 1 jajko i posyp startym serem.

Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 180 st. C przez 20 minut.

Pomidory pod pierzynką podane na patelni.
pomidory pod pierzynką
Koszt przygotowania dania
34.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
354 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Pomidory pod pierzynką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pomidorach pod pierzynką

Pomidory pod pierzynką to danie, które zaskakuje ciekawą formą, ale również fantastycznym smakiem. Będzie dobrym wyborem na pyszny obiad, czy smaczną kolację.

Przepis na pomidory pod pierzynką to dobre rozwiązanie szczególnie na imprezę. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej i pożywnej potrawy z kilku składników i w bardzo krótkim czasie. Pomidory poddane obróbce termicznej są wspaniałym źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni serce i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. W dodatku są również bardzo smaczne. To wspaniały pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw w naprawdę prosty sposób. Całość jest tak dobra, że bez problemu można zjadać je niezwykle często. Pomidory przygotowane w takiej formie zasmakują nawet dzieciom, gdyż są interesujące, a przy tym bardzo smaczne. Całość, choć może wydawać się skomplikowana, wcale taka nie jest. Będzie świetną opcją zarówno na obiad, jak i kolację, gdyż jest pożywna pełna smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory pod pierzynką, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na pyszne danie z serem żółtym, jajkiem i pomidorem, które syci na długo. To doskonały pomysł na zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Całość posypuje się tartym serem, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale też dostarcza dodatkowej dawki białka, dzięki czemu ta potrawa jest idealnym wyborem dla miłośników śniadań białkowo-tłuszczowych. Najlepiej sprawdzi się ten o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu nie dostarcza zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealnie sprawdzi się w tym wypadku parmezan, czy gouda. Można też sięgnąć po mozzarellę. Zwłaszcza gdy chce się przygotować wersję naprawdę fit. Do farszu dodaje się także inne warzywa, dzięki czemu dostarcza on sporo witamin i składników prozdrowotnych. Całość jest niezwykle łatwa, a przy tym pyszna. Te pomidorki wspaniale sprawdzą się na imprezę, ze względu na bardzo ciekawy wygląd.

Wartości odżywcze pomidorów pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(343g)
Energia (kalorie)
103.35 kcal
354.49 kcal
Białko
6.32 g
21.66 g

Węglowodany w pomidorach pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(343g)
Węglowodany
9.33 g
31.99 g
Węglowodany przyswajalne
7.98 g
27.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.35 g
4.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(343g)
Tłuszcz
4.58 g
15.70 g
Tłuszcze nasycone
2.11 g
7.24 g
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
8.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.93 g
6.62 g
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
1.84 g
Cholesterol
63.77 mg
218.73 mg

Witaminy w przepisie na pomidory pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(343g)
Witamina A
95.27 µg (mcg)
326.76 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.41 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina C
9.56 mg
32.78 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
1.21 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
2.08 mg
Brak danych dla: kasza kuskus.
czytaj dalej
Retinol
39.78 µg (mcg)
136.46 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.46 mg
Niacyna
0.67 mg
2.30 mg
Foliany
34.06 µg (mcg)
116.83 µg (mcg)
Beta karoten
640.61 µg (mcg)
2197.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pomidory pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(343g)
Sód
122.17 mg
419.04 mg
Potas
228.61 mg
784.14 mg
Wapń
113.68 mg
389.91 mg
Fosfor
113.96 mg
390.88 mg
Magnez
20.98 mg
71.97 mg
Żelazo
0.81 mg
2.77 mg
Cynk
0.62 mg
2.11 mg
Miedź
0.08 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów pod pierzynką 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pomidorach pod pierzynką

Lista alergenów dla pomidorów pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza kuskus
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Cena przygotowania pomidorów pod pierzynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
640 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
8.53
Za 640 g
Kasza kuskus
100 g
3.50
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
75.00
Jak oceniasz przepis na pomidory pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób