Pomidory na zupę do słoików

Opublikowano: 22.04.2023 r., 11:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidory w słoikach na zupę
Pomidory na zupę do słoików
Pomidory na zupę do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pomidory możesz wykorzystać również jako dodatek do sosów i gulaszy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pasteryzacja 40 min
90 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Pomidor - najlepiej malinowe (4000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 900 ml

Przepis na pomidory na zupę do słoików krok po kroku

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę.

Następnie warzywa pokroju na ćwiartki.

Pokrojone pomidory ułóż ciasno w wyparzonych słoikach.

Do każdego słoika wsyp łyżeczkę soli i dobrze je zakręć.

Pomidory w słoikach ustaw w garnku wyłożonym ściereczką i zalej je wodą (do około 2/3 wysokości słoików) w temperaturze pokojowej.

Słoiki pasteryzuj przez około 40 minut od momentu zagotowania się wody (garnek możesz przykryć przykrywką).

Słoiki wyjmij z wody i pozostaw do przestudzenia.

Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na pomidory na zupę do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat pomidorów na zupę do słoików

Pomidory na zupę do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pomidory warto wykorzystać do przygotowania pysznej zupy pomidorowej z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu. Pomidory możesz wykorzystać także jako dodatek do gulaszu. Prosty przepis na pomidory na zupę do słoików nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą jedynie pomidory oraz sól.

A jak zrobić pomidory na zupę do słoików? Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Następnie warzywa pokroju na ćwiartki. Pokrojone pomidory ułóż ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wsyp łyżeczkę soli i dobrze je zakręć. Pomidory w słoikach ustaw w garnku wyłożonym ściereczką i zalej je wodą (do około 2/3 wysokości słoików) w temperaturze pokojowej. Słoiki pasteryzuj przez około 40 minut od momentu zagotowania się wody (garnek możesz przykryć przykrywką). Słoiki wyjmij z wody i pozostaw do przestudzenia. Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pasteryzowane w słoikach pomidory. Najlepsze przetwory z pomidorów możesz wykorzystać jako składnik do przygotowania zup, sosów oraz gulaszy. Na bazie pomidorów przygotujesz pyszną zupę pomidorową, którą możesz podać z dodatkiem ryżu lub makaronu jako obiad dla całej rodziny. Pomidory stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Alergeny w pomidorach na zupę do słoików

Lista alergenów dla pomidorów na zupę do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory na zupę do słoików

Wartości odżywcze pomidorów na zupę do słoików

na 100g gotowej potrawy

Pomidory na zupę do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory z pomidorów. Warzywa ze słoika stanowią doskonały pomysł na szybkie przygotowanie pysznej zupy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
18.00
90.00
Białko (g)
0.88
4.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.89
19.45
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
13.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
6.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.20
1.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
42.00
210.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.70
68.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.54
2.70
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.60
3.00
Foliany (µg (mcg))
15.00
75.00
Beta karoten (µg (mcg))
449.00
2245.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
5.00
25.00
Potas (mg)
237.00
1185.00
Wapń (mg)
10.00
50.00
Fosfor (mg)
24.00
120.00
Magnez (mg)
11.00
55.00
Żelazo (mg)
0.27
1.35
Cynk (mg)
0.17
0.85
Miedź (mg)
0.06
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów na zupę do słoików 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów na zupę do słoików

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
4000 g
najlepiej malinowe
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 27
53.33
Za 4000 g
Koszt składników
54.00