Pomidory na zimę do kanapek

Opublikowano: 02.08.2023 r., 14:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zimowe przetwory pomidorowe do kanapek
Pomidory na zimę do kanapek
Nie ma lepszego pomysłu niż zachowanie dużej dawki witamin w domowych przetworach. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pomidory na zimę do kanapek.
Przygotowanie 30 min
24 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Pomidor (500 g)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny - 1/2 cytryny (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na pomidory na zimę do kanapek krok po kroku

Pomidory dokładnie oczyść. Następnie umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.

Pomidory pokrój w plastry lub w kostkę, możesz też usunąć gniazda nasienne.

W osobnym naczyniu wymieszaj łyżkę soli i łyżkę cukru.

Każdy kawałek pomidora obtocz w przygotowanej mieszance.

Wyciśnij sok z cytryny na każdy kawałek pomidora.

Ułóż pomidory w słoikach do przechowywania. Zamknij słoik szczelnie.

Po przygotowaniu przechowuj słoiki w lodówce.

Pomidory będą gotowe do spożycia po kilku godzinach, kiedy smaki dobrze się przegryzą.

Jak oceniasz przepis na pomidory na zimę do kanapek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,1% osób

Więcej informacji na temat pomidorów na zimę do kanapek

Nie ma nic lepszego niż wspólne przygotowanie domowych przetworów, dlatego koniecznie poznaj moją dzisiejszą propozycję. Pomidory na zimę do kanapek możesz przygotować do słoików, będą one dobre nawet kilka tygodni. Przeczytaj, jak się robi najlepsze pomidory na zimę.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pomidory na zimę do kanapek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak pomidory sól cukier oraz sok z cytryny, z tych ostatnich powstanie zalewa do pomidorów, dzięki czemu nasze warzywa będą pyszne.

W pierwszej kolejności wybierz dojrzałe i świeże pomidory. Oczyść je z ewentualnych uszkodzeń czy plam. Następnie należy pokroić pomidory w mniejsze kawałki.

Możesz pokroić na plastry lub w kostkę, w zależności od preferencji. W razie potrzeby usuń gniazda nasienne. W następnym kroku będziemy przygotowywać zalewę.

W osobnym naczyniu wymieszaj łyżkę soli i łyżkę cukru. Jeśli masz większą ilość pomidorów, odpowiednio dostosuj proporcje soli i cukru.

Każdy kawałek pomidora obtocz w przygotowanej mieszance soli i cukru.

Warto spryskać pokrojone pomidory w plastrach świeżym sokiem z cytryny. Pomoże to zachować ich świeżość i zapobiegnie utlenianiu się.

Ułóż pomidory w słoikach. Po przygotowaniu przechowaj słoiki w lodówce. Pomidory będą gotowe do spożycia po kilku godzinach, kiedy smaki dobrze się przegryzą.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na pomidory na zimę do kanapek.

Możesz je wykorzystać jako dodatek do kanapek, sałatek lub jako przystawkę. Skoro już wiesz, jak zrobić pomidory według mojego przepisu koniecznie zapamiętaj go nie tylko podczas zimy, ponieważ sprawdzają się one także jako pyszny dodatek w czasie lata. Pomidory nie dosyć, że są zdrowe i smaczne takiej wersji na pewno będą orzeźwiające, wystarczy, że dodasz je do sałatki, a duża dawka witamin zostanie dostarczona.

Pamiętaj aby trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku tygodni. Upewnij się, że pojemnik, w którym przechowujesz pomidory, jest szczelnie zamknięty, aby uniknąć dostępu powietrza i przedłużyć trwałość.

Alergeny w pomidorach na zimę do kanapek

Lista alergenów dla pomidorów na zimę do kanapek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory na zimę do kanapek

Wartości odżywcze pomidorów na zimę do kanapek

na 100g gotowej potrawy

Pomidory idealnie będą pasować do kanapek, ale też do sałatki w ciągu zimy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
24.56
24.56
Białko (g)
0.82
0.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.72
5.72
Węglowodany przyswajalne (g)
4.62
4.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
38.18
38.18
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
14.57
14.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
0.49
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.55
0.55
Foliany (µg (mcg))
14.73
14.73
Beta karoten (µg (mcg))
408.24
408.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
710.07
710.07
Potas (mg)
221.25
221.25
Wapń (mg)
9.87
9.87
Fosfor (mg)
22.25
22.25
Magnez (mg)
10.35
10.35
Żelazo (mg)
0.26
0.26
Cynk (mg)
0.16
0.16
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów na zimę do kanapek 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów na zimę do kanapek

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sok z cytryny
30 ml
1/2 cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
13.50