Przepis na pomidory faszerowane krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Odetnij wierzchołki pomidorów i wydrąż je łyżeczką do miseczki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Na patelnię wyłóż mięso i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Dodaj wydrążone pomidory i ser. Całość wymieszaj i podsmaż do roztopienia sera.

Farsz z patelni przełóż do pomidorów.

Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 180 st. C przez 20 minut.

Pomidory faszerowane podane na desce do krojenia.
pomidory faszerowane
Koszt przygotowania dania
29.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
327 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Pomidory faszerowane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pomidorach faszerowanych

Pomidory faszerowane stanowią doskonały wybór na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, kolację, ale także na imprezę. Całość jest bardzo aromatyczna. Pomidory faszerowane stanowią doskonały wybór na pyszne przystawki.

Przepis na pomidory faszerowane to dobre rozwiązanie na pyszne danie. To pomysł na przekąski imprezowe, jak i sycące danie na obiad. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej i pożywnej potrawy z kilku składników i w bardzo krótkim czasie. Pomidory są wspaniałym źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni serce i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. W dodatku są również bardzo smaczne. To wspaniały pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw w naprawdę prosty sposób. Całość jest tak dobra, że bez problemu można zjadać je niezwykle często. Pomidory przygotowane w takiej formie zasmakują nawet dzieciom, gdyż są interesujące, a przy tym bardzo smaczne. Całość, choć może wydawać się skomplikowana, wcale taka nie jest. Będzie świetną opcją zarówno na obiad, jak i kolację, gdyż jest pożywna pełna smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory faszerowane, by były smaczne, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To doskonały pomysł na pyszne danie z serem żółtym i pomidorem, które syci na długo. To doskonały pomysł na zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Całość posypuje się tartym serem, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale też dostarcza dodatkowej dawki białka, dzięki czemu ta potrawa jest idealnym wyborem dla miłośników dań białkowo-tłuszczowych. Najlepiej sprawdzi się ten o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu nie dostarcza zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealnie sprawdzi się w tym wypadku parmezan, czy gouda. Można też sięgnąć po mozzarellę. Zwłaszcza gdy chce się przygotować wersję naprawdę fit. Do farszu dodaje się także inne warzywa, dzięki czemu dostarcza on sporo witamin i składników prozdrowotnych. Całość jest niezwykle łatwa, a przy tym pyszna. Te pomidorki wspaniale sprawdzą się na imprezę, ze względu na bardzo ciekawy wygląd.

Wartości odżywcze pomidorów faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(329g)
Energia (kalorie)
99.59 kcal
327.64 kcal
Białko
11.07 g
36.43 g

Węglowodany w pomidorach faszerowanych

Na 100g
Na porcję
(329g)
Węglowodany
3.41 g
11.23 g
Węglowodany przyswajalne
2.60 g
8.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
2.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(329g)
Tłuszcz
4.78 g
15.73 g
Tłuszcze nasycone
2.30 g
7.56 g
Tłuszcze nienasycone
2.48 g
8.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.52 g
4.99 g
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
3.17 g
Cholesterol
32.12 mg
105.68 mg

Witaminy w przepisie na pomidory faszerowane

Na 100g
Na porcję
(329g)
Witamina A
42.89 µg (mcg)
141.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.87 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
1.57 µg (mcg)
Witamina C
8.42 mg
27.70 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
1.13 mg
Retinol
19.53 µg (mcg)
64.25 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.32 mg
Niacyna
2.99 mg
9.85 mg
Foliany
12.25 µg (mcg)
40.29 µg (mcg)
Beta karoten
249.99 µg (mcg)
822.46 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pomidory faszerowane

Na 100g
Na porcję
(329g)
Sód
196.70 mg
647.13 mg
Potas
239.86 mg
789.14 mg
Wapń
89.59 mg
294.76 mg
Fosfor
135.97 mg
447.33 mg
Magnez
18.87 mg
62.08 mg
Żelazo
0.69 mg
2.28 mg
Cynk
1.22 mg
4.03 mg
Miedź
0.09 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów faszerowanych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pomidorach faszerowanych

Lista alergenów dla pomidorów faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania pomidorów faszerowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
720 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.60
Za 720 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na pomidory faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób