Pomidory do słoików

Opublikowano: 02.05.2022 r., 22:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże pomidory na stoliku
Pomidory do słoików
Pomidory do słoików to pyszna potrawa, obok której ciężko przejść obojętnie. To doskonała opcja na pyszne przetwory, które sprawdzą się zwłaszcza na zimę.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
132 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Pomidor (1000 g)
  • Ocet spirytusowy (45 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Sól (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na pomidory do słoików krok po kroku

Na dno słoika wrzuć liść laurowy, gorczycę i ziele.

Pomidory umyj i ułóż w słoiku, tak by zostało trochę luzu.

W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj do niej cukier, sól i ocet. Zagotuj.

Zalewę ostudź i zalej nią pomidory.

Pasteryzuj słoiki 4 minuty.

Jak oceniasz przepis na pomidory do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat pomidorów do słoików

Pomidory do słoików to pyszna potrawa, obok której ciężko przejść obojętnie. To doskonała opcja na pyszne przetwory, które sprawdzą się zwłaszcza na zimę. To najlepsze pomidory w słoiku!

Przepis na pomidory do słoików to dobre rozwiązanie dla osób, które kochają przetwory. Są tak pyszne, że na pewno przypadną do gustu wszystkim, którzy tylko ich spróbują. Najważniejszym ich składnikiem jest odpowiednia zalewa, która zachwyca smakiem. Do stworzenia tego przetworu potrzebne są tylko całe pomidory, najlepiej sprawdzą się te małe. Tak przygotowane należy włożyć do słoików. Całość wieńczy wspaniała zalewa. To najlepsze rozwiązanie na zimę, kiedy to brakuje świeżych warzyw, a te zakupione latem i poddane lekkiej obróbce smakują po prostu fantastycznie. To pyszna opcja, która jest szczególnie dobra dla osób, które chcą włączyć do swojego menu więcej warzyw w łatwy sposób. Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięśnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje, jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych. Dlatego tak dobrze, by również one gościły w menu. Te pomidorki są tak smaczne, że nie trzeba nikogo przekonywać do ich częstego zjadania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory do słoików, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gurtu. Najlepiej sprawdzą się w nim całe pomidory. W takiej wersji pomidory smakują po prostu fantastycznie. Zalewę do nich robi się na bazie octu z dodatkiem przypraw. Dzięki temu jest nieco kwaśna, ale również bardzo delikatna. Wystarczy dodać do niej liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę, by zachwycała smakiem. Choć niektórzy dodają również ostrych papryczek, by nieco podkręcić całą kompozycję smakową.

Alergeny w pomidorach do słoików

Lista alergenów dla pomidorów do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory do słoików

Wartości odżywcze pomidorów do słoików

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
24.55
132.55
Białko (g)
0.81
4.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
5.45
29.42
Węglowodany przyswajalne (g)
4.34
23.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
6.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
0.19
1.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.48
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.55
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
38.89
210.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.69
68.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.50
2.70
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.56
3.00
Foliany (µg (mcg))
13.89
75.00
Beta karoten (µg (mcg))
415.74
2245.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
543.62
2935.55
Potas (mg)
219.68
1186.25
Wapń (mg)
9.86
53.25
Fosfor (mg)
22.39
120.90
Magnez (mg)
10.24
55.30
Żelazo (mg)
0.26
1.39
Cynk (mg)
0.16
0.86
Miedź (mg)
0.06
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów do słoików 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów do słoików

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
45 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.27
Za 45 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sól
15 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Koszt składników
20.50