Przepis na pomidorową zupę rybną z dorsza krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
garnek

Zagotuj bulion. Można również użyć wody.

Marchewkę, cebulę, czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na maśle około 10 minut z dodatkiem szczypty soli.

Do warzyw dodaj rybę pokrojoną w mniejsze kawałki. Podsmaż około 5 minut.

Do warzyw i ryby dodaj gorący bulion lub wodę. Zagotuj wszystko przez około 20 minut.

Po tym czasie do zupy dodaj przecier i przyprawy oprócz natki pietruszki. Wszystko zblenduj na gładki krem. Gotuj jeszcze około 5 minut i dopraw ostatecznie.

Gotową zupę podawaj w miseczce. Dodaj śmietanę, ser żółty starty na tarce, groszek ptysiowy oraz posyp wszystko świeżo posiekaną natką pietruszki.

Pomidorowa zupa rybna z dorsza
Pomidorowa zupa rybna z dorsza
Koszt przygotowania dania
24.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
346 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
49

Pomidorowa zupa rybna z dorsza - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pomidorowej zupie rybnej z dorsza

Prosty do zrobienia przepis na zupę krem z dorsza w pomidorach uwzględniający łatwo dostępne składniki. Zupa krem z dorsza z keksem ze śmietany, serem żółtym i groszkiem ptysiowym. To jest najlepszy pomysł na zupę z pomidorami, w której można „przemycić” rybę. Zupa jest zrobiona w formie kremu z filetem z dorsza. Świetny przepis dla dzieci i dla dorosłych. Bardzo smaczna zupa, która wraz z dodatkami nabierze fajnego charakteru.

Składniki są łatwo dostępne. Wykonanie zupy jest proste i szybkie. Zupę podawaj z kleksem ze śmietany oraz groszkiem ptysiowym. Jeśli dodasz starty ser żółty zupa będzie miała fajny, serowy akcent.

Wartości odżywcze pomidorowej zupy rybnej z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
108.16 kcal
346.11 kcal
Białko
8.76 g
28.03 g

Węglowodany w pomidorowej zupie rybnej z dorsza

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
8.22 g
26.29 g
Węglowodany przyswajalne
7.48 g
23.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
2.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
4.51 g
14.43 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
7.68 g
Tłuszcze nienasycone
2.11 g
6.75 g
Tłuszcze jednonasycone
0.98 g
3.12 g
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
0.66 g
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Cholesterol
25.51 mg
81.62 mg

Witaminy w przepisie na pomidorową zupę rybną z dorsza

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
71.31 µg (mcg)
228.21 µg (mcg)
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.48 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.28 µg (mcg)
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.22 mg
13.51 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
2.25 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Retinol
26.89 µg (mcg)
86.04 µg (mcg)
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
3.35 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Foliany
9.20 µg (mcg)
29.44 µg (mcg)
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Beta karoten
451.47 µg (mcg)
1444.72 µg (mcg)
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pomidorową zupę rybną z dorsza

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
174.55 mg
558.55 mg
Potas
296.56 mg
948.98 mg
Wapń
67.42 mg
215.74 mg
Fosfor
116.78 mg
373.69 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Magnez
14.90 mg
47.69 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
2.58 mg
Cynk
0.54 mg
1.73 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorowej zupy rybnej z dorsza 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pomidorowej zupie rybnej z dorsza

Lista alergenów dla pomidorowej zupy rybnej z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser gouda
    • Śmietana 12%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Groszek ptysiowy

Cena przygotowania pomidorowej zupy rybnej z dorsza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Bulion drobiowy
125 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Ser gouda
60 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Groszek ptysiowy
60 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
70.90
Jak oceniasz przepis na pomidorową zupę rybną z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób