Pomidorowa zupa rybna z dorsza

Opublikowano: 05.05.2021 r., 13:04 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna z dorsza
Pomidorowa zupa rybna z dorsza
Zupa krem z dorsza z keksem ze śmietany, serem żółtym i groszkiem ptysiowym. To jest najlepszy pomysł na zupę z pomidorami, w której można „przemycić” rybę.
Przygotowanie 40 min
346 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Masło klarowane (10 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Bulion drobiowy (125 g)
  • Ser gouda (60 g)
  • Dorsz filet (300 g)
  • Groszek ptysiowy (60 g)
  • Śmietana 12% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na pomidorową zupę rybną z dorsza krok po kroku

Zagotuj bulion. Można również użyć wody.

Marchewkę, cebulę, czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na maśle około 10 minut z dodatkiem szczypty soli.

Do warzyw dodaj rybę pokrojoną w mniejsze kawałki. Podsmaż około 5 minut.

Do warzyw i ryby dodaj gorący bulion lub wodę. Zagotuj wszystko przez około 20 minut.

Po tym czasie do zupy dodaj przecier i przyprawy oprócz natki pietruszki. Wszystko zblenduj na gładki krem. Gotuj jeszcze około 5 minut i dopraw ostatecznie.

Gotową zupę podawaj w miseczce. Dodaj śmietanę, ser żółty starty na tarce, groszek ptysiowy oraz posyp wszystko świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pomidorową zupę rybną z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat pomidorowej zupy rybnej z dorsza

Prosty do zrobienia przepis na zupę krem z dorsza w pomidorach uwzględniający łatwo dostępne składniki. Zupa krem z dorsza z keksem ze śmietany, serem żółtym i groszkiem ptysiowym. To jest najlepszy pomysł na zupę z pomidorami, w której można „przemycić” rybę. Zupa jest zrobiona w formie kremu z filetem z dorsza. Świetny przepis dla dzieci i dla dorosłych. Bardzo smaczna zupa, która wraz z dodatkami nabierze fajnego charakteru.

Składniki są łatwo dostępne. Wykonanie zupy jest proste i szybkie. Zupę podawaj z kleksem ze śmietany oraz groszkiem ptysiowym. Jeśli dodasz starty ser żółty zupa będzie miała fajny, serowy akcent.

Alergeny w pomidorowej zupie rybnej z dorsza

Lista alergenów dla pomidorowej zupy rybnej z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser gouda
    • Śmietana 12%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Groszek ptysiowy

Wartości odżywcze pomidorowej zupy rybnej z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Zupa zawiera zarówno źródło korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych jak i cenne białko. Warzywa świetnie zagęszczają zupę i zapewniają moc witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
108.16
346.11
Białko (g)
8.76
28.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
8.22
26.29
Węglowodany przyswajalne (g)
7.48
23.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
4.51
14.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
7.68
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
6.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
3.12
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.66
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.51
81.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
71.31
228.21
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.28
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.22
13.51
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
1.02
Witamina E (mg)
0.70
2.25
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.89
86.04
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.26
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
3.35
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.20
29.44
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
451.47
1444.72
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
174.55
558.55
Potas (mg)
296.56
948.98
Wapń (mg)
67.42
215.74
Fosfor (mg)
116.78
373.69
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.90
47.69
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.58
Cynk (mg)
0.54
1.73
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorowej zupy rybnej z dorsza 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorowej zupy rybnej z dorsza

Koszt składników
70.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Bulion drobiowy
125 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Ser gouda
60 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Groszek ptysiowy
60 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
70.90