Przepis na pomidorową zapiekankę makaronową z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą krok po kroku
- Makaron fusilli 120 g
- Szynka parmeńska 100 g
- Suszone pomidory 100 g
- Ser Mozzarella 125 g
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
Do zrobienia tego przepisu użyj makaronu pełnoziarnistego. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Dodaj trochę soli do gotowania.
Na ugotowany makaron wyłóż posiekane suszone pomidory. Dodaj też pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę.
Dodaj do passaty śmietankę oraz przyprawy i dokładnie zamieszaj by nie było grudek. Wylej mieszankę do makaronu.
Połóż na wierzchu pokrojone w plastry kawałki sera.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i zapiekaj danie przez 25 minut do momentu aż ser będzie złocisty.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Sos do zapiekanki makaronowej
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa

(liczba kalorii)
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą - cechy przepisu
Więcej o pomidorowej zapiekance makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Masz ochotę na niespotykany obiad? Nieco odmienna wersja zapiekanki makaronowej złożona z pysznego pomidorowo-śmietankowego sosu, suszonych pomidorów i mozzarelli na pewno Cię zadowoli. Sos bardzo dobrze jest złagodzić dodatkiem śmietanki. By jeszcze bardziej urozmaicić danie świetny smak nadaje dodatek szynki parmeńskiej.
Ta wersja jest ciekawą propozycją na pyszne, zdrowe danie. Makaron z sosem pomidorowym, szynką parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami to pyszny obiad z niskim indeksem gikemicznym. Bardzo sycące i bogate w błonnik fit danie.
Żeby danie było dietetyczne zrób obiad z makaronem pełnoziarnistym zamiast makaronu pszennego. Mozzarella jest przepysznym serem który idealnie sprawdzi się w daniu dietetycznym. Zapiekany ser jest bardzo smaczny, a suszone pomidory nadadzą cudowny aromat.
Wartości odżywcze pomidorowej zapiekanki makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Energia i białka
(480g)
Węglowodany w pomidorowej zapiekance makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy w przepisie na pomidorową zapiekankę makaronową z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
(480g)
Składniki mineralne w przepisie na pomidorową zapiekankę makaronową z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pomidorowej zapiekance makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Lista alergenów dla pomidorowej zapiekanki makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietanka kremowa 30%