Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Opublikowano: 07.04.2021 r., 11:43 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowa z szynką i mozzarellą
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Ciekawa propozycja na pyszne zdrowe danie. Makaron z sosem pomidorowym, szynką parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami to pyszny obiad z niskim indeksem gikemicznym. Bardzo sycące i bogate w błonnik fit danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Zapiekanie 30 min
899 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron fusilli (120 g)
  • Szynka parmeńska (100 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, chilli, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pomidorową zapiekankę makaronową z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą krok po kroku

Do zrobienia tego przepisu użyj makaronu pełnoziarnistego. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Dodaj trochę soli do gotowania.

Na ugotowany makaron wyłóż posiekane suszone pomidory. Dodaj też pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę.

Dodaj do passaty śmietankę oraz przyprawy i dokładnie zamieszaj by nie było grudek. Wylej mieszankę do makaronu.

Połóż na wierzchu pokrojone w plastry kawałki sera.

Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i zapiekaj danie przez 25 minut do momentu aż ser będzie złocisty.

Jak oceniasz przepis na pomidorową zapiekankę makaronową z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat pomidorowej zapiekanki makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Masz ochotę na niespotykany obiad? Nieco odmienna wersja zapiekanki makaronowej złożona z pysznego pomidorowo-śmietankowego sosu, suszonych pomidorów i mozzarelli na pewno Cię zadowoli. Sos bardzo dobrze jest złagodzić dodatkiem śmietanki. By jeszcze bardziej urozmaicić danie świetny smak nadaje dodatek szynki parmeńskiej.

Ta wersja jest ciekawą propozycją na pyszne, zdrowe danie. Makaron z sosem pomidorowym, szynką parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami to pyszny obiad z niskim indeksem gikemicznym. Bardzo sycące i bogate w błonnik fit danie.

Żeby danie było dietetyczne zrób obiad z makaronem pełnoziarnistym zamiast makaronu pszennego. Mozzarella jest przepysznym serem który idealnie sprawdzi się w daniu dietetycznym. Zapiekany ser jest bardzo smaczny, a suszone pomidory nadadzą cudowny aromat.

Alergeny w pomidorowej zapiekance makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Lista alergenów dla pomidorowej zapiekanki makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze pomidorowej zapiekanki makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
187.40
899.53
Białko (g)
9.65
46.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
19.86
95.34
Węglowodany przyswajalne (g)
17.35
83.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
12.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
8.46
40.62
Tłuszcze nasycone (g)
7.18
34.45
Tłuszcze nienasycone (g)
1.28
6.17
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.23
92.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
39.34
188.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.63
41.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.02
110.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
192.51
924.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
282.19
1354.53
Wapń (mg)
88.72
425.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.94
9.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorowej zapiekanki makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorowej zapiekanki makaronowej z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
120 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Szynka parmeńska
100 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 100 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
52.50