Pomidorowa z rosołu
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pomidor - 5 dużych sztuk (1200 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Ryż do risotto (200 g)
- Mascarpone (200 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
Przepis na pomidorowa z rosołu krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.
Dodaj ryż i podsmaż.
Wlej rosół i gotuj przez 10 minut.
Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do zupy.
Wlej białe wino, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 10 minut.
Zupę wlej w miski.
Dodaj mascarpone, starty parmezan i bazylię.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat pomidorowej z rosołu
Pomidorowa z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i bardzo aromatyczna. Zupa na rosole jest syta i szybka do przygotowania. Zupę pomidorową dobrze podać w letni upalny dzień. Przepis na pomidorową z rosołu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rosół, pomidory, cebula, białe wino, bazylia, mascarpone, ryż do risotto, sól, pieprz, parmezan, oliwa z oliwek.
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj ryż i podsmaż. Wlej rosół i gotuj przez 10 minut. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do zupy. Wlej białe wino, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 10 minut. Zupę wlej w miski. Dodaj mascarpone, starty parmezan i bazylię.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując pyszna zupa to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa z pomidorów i rosołu świetnie sprawdzi się jako obiad po pracy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można wzbogacić także dodatkiem mięsa z rosołu w formie pulpetów z dodatkiem ziół. Pyszna zupa sprawdzi się także dla dzieci.
Alergeny w pomidorowej z rosołu
Lista alergenów dla pomidorowej z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Ser parmezan
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze pomidorowej z rosołu
Pomidorowa z rosołu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zupa zawiera średnią ilość kalorii. Jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu, podaj zupę z jogurtem naturalnym.
Energia i białka
(530g)
Węglowodany
(530g)
Tłuszcze
(530g)
Witaminy
(530g)
Składniki mineralne
(530g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.