Pomidorowa
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Ryż biały (100 g)
Przepis na pomidorową krok po kroku
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
Bulion podgrzej, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i mieszaj energicznie, aby dobrze się rozpuścił.
Odlej cześć zupy do miseczki i wymieszaj w niej śmietanę (aby się nie zważyła). Następnie wymieszaną śmietanę wlej do garnka z zupą.
Całość dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.
Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ugotowanego ryżu.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat pomidorowej
Zupa pomidorowa to doskonały wybór na rozgrzewającą zupę obiadową. Doskonale smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. Zupę pomidorową można przygotować na bazie rosołu lub wywaru warzywnego z dodatkiem świeżych pomidorów lub z przecieru pomidorowego. Zupa pomidorowa stanowi tradycyjny obiad kuchni polskiej, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Składniki niezbędne do wykonania tej pysznej zupy to bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tłuszczu oraz ryż biały. Dodatkowo do przyprawienia zupy użyj soli, pieprzu oraz natki pietruszki. Przepis na zupę pomidorową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować - z racji tego jest to idealny przepis dla początkujących. Ta idealna pomidorowa zasmakuje nawet dzieciom, dlatego warto włączyć ją do ich diety.
Koncentrat pomidorowy jest dodatkiem większości dań i zup. Wzmacnia on ich walory smakowe oraz wzbogaca je w składniki mineralne i witaminy. W koncentracie pomidorowym znajdziemy potas, sód, kwas foliowy, magnez, żelaz, mangan, cynk, witaminę C, witamin E, niektóre witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K oraz biotynę. Obecność tych składników pokarmowych poprawia pracę układu odpornościowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, obniża poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo spożywanie koncentratu pomidorowego poprawia naszą odporność, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, odpowiada za syntezę hormonów płciowych. W koncentracie pomidorowym występuje likopen - silny przeciwutleniacz, który wspomaga usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu.
Podsumowując najlepsza pomidorowa z tego przepisu to doskonały pomysł na pyszny rodzinny obiad. Ta dobra zupa dostarczy dla naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Dodatek ryżu sprawia, że zupa jest bardziej sycąca (lepiej wybrać ryż brązowy, ponieważ zawiera więcej błonnika niż ryż biały, przez co dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku).
Alergeny w pomidorowej
Lista alergenów dla pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze pomidorowej
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.