Pomarańcze w syropie

Opublikowano: 17.07.2022 r., 17:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z pomarańczy w syropie
Pomarańcze w syropie
Pomarańcze w syropie to świetny dodatek do herbaty na zimę lub napoi alkoholowych, ich przygotowanie to dosłownie kilka minut.
Przygotowanie 30 min
131 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomarańcza - 5 sztuk (500 g)
  • Cytryna - 3 sztuki (200 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoiki

Przepis na pomarańcze w syropie krok po kroku

Owoce sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj szczotką.

Pokrój owoce w plastry i ułóż pierwszą warstwę w słoiku.

Wsyp odrobinę cukru i ułóż kolejną warstwę.

Postępuj tak, aż do momentu wykończenia wszystkich składników.

Odstaw słoik na kilka dni do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Jak oceniasz przepis na pomarańcze w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat pomarańczy w syropie

Pomarańcze w syropie to idealny dodatek do herbaty na zimę, który sprawi, że nasz napój będzie jeszcze bardziej aromatyczny i rozgrzewający.

Mój przepis na pomarańcze w syropie możesz przygotować w większych ilościach i przełożyć je do słoików, dzięki temu będziesz mieć zapasy na zimę.

Owoce w syropie sprawdzą się nie tylko do herbaty, ale też do grzanego wina, które wielu z nas lubi popijać w wieczorne zimowe dni.

Zatem, jak zrobić pomarańcze w syropie?

W pierwszej kolejności zaopatrz się w podstawowe produkty takie jak: pomarańcze, cukier i cytrynę. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo możesz dodać goździki lub całkowicie wymienić pomarańcze na cytryny.

Wystarczy, że je sparzysz we wrzącej wodzie i pokroisz na w plastry, ułóż pierwszą warstwę w słoiku. Następnie wsyp odrobinę cukru i ułóż kolejną warstwę. Postępuj tak, aż do momentu wykończenia wszystkich składników. Odstaw słoik na kilka dni do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie nasze najlepsze pomarańcze będą gotowe do użycia.

Pamiętaj, aby dokładnie sparzyć skórę i ją wyszorować, ponieważ nadaje ona charakterystyczną goryczkę. Dodatkowo na skórze egzotycznych owoców znajdują się pestycydy takie jak: thiabendazol, jest to środek grzybobójczy i przeciwpasożytniczy, który ma silne działanie toksyczne, że jest szkodliwy dla naszego układu nerwowego.

Oprócz tego imazalil kolejny środek, który zapobiega powstawaniu pleśni, ale dla naszego organizmu jest bardzo toksyczny, nie tylko poprzez zjedzenie go, ale już przez naszą skórę może działać toksycznie, potencjalnie jest rakotwórczy. Ostatni najgroźniejszy dla naszego organizmu propiconazol, ten środek przeciwgrzybiczy był kiedyś stosowany podczas uprawy zbóż. Nasze pomarańcze w syropie będą jak najbardziej bezpieczne i pyszne, jeśli tylko zadbasz o ich odpowiednie przygotowanie. Skoro już wiesz ile cukru użyć, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, że są najlepsze. Będzie to idealny pomysł na dodatek do napoi na ciepło.

Alergeny w pomarańczach w syropie

Lista alergenów dla pomarańczy w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomarańcze w syropie

Wartości odżywcze pomarańczy w syropie

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować wiele owoców i wykorzystać je na zimę do herbaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
131.63
131.63
Białko (g)
0.60
0.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.23
34.23
Węglowodany przyswajalne (g)
32.37
32.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.19
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
6.00
6.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
34.84
34.84
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.23
0.23
Foliany (µg (mcg))
11.26
11.26
Beta karoten (µg (mcg))
38.00
38.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
0.68
0.68
Potas (mg)
118.53
118.53
Wapń (mg)
28.37
28.37
Fosfor (mg)
9.68
9.68
Magnez (mg)
6.95
6.95
Żelazo (mg)
0.07
0.07
Cynk (mg)
0.06
0.06
Miedź (mg)
0.03
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny pomarańczy w syropie 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomarańczy w syropie

Koszt składników
9.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
500 g
5 sztuk
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 500 g
Cytryna
200 g
3 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
9.10