Poliki wołowe

Opublikowano: 06.09.2023 r., 12:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Danie z polików wołowych
Poliki wołowe
Poznaj przepis na pyszne, aromatyczne, delikatne poliki wołowe idealne na obiad.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 360 min
346 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Policzki wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Imbir korzeń - 2 plastry (10 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion wołowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, naczynie żaroodporne z pokrywką

Przepis na poliki wołowe krok po kroku

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj policzki wołowe i obsmażaj z każdej strony, aż będą zarumienione.

Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.

Podsmażone policzki przełóż do głębszego naczynia żaroodpornego i na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem. Następnie dodaj do mięsa.

Dodaj bulion, sos sojowy, dopraw, wymieszaj i przykryj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 6 godzin. W międzyczasie kilka razy je zamieszaj.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na poliki wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat polików wołowych

Poliki wołowe to pomysł na wytrawny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań mięsnych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić poliki wołowe na obiad, aby były najlepsze, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu zawsze wychodzą naprawdę smaczne. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Mięso powinno się piec około 6 godzin, aby było delikatne, miękkie i kruche. Dlatego nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili. Jeśli chcesz zaserwować poliki wołowe, zaplanuj to sobie odpowiednio wcześnie. To danie, którego raczej nie jada się na co dzień, dlatego świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju uroczystości, niedzielne obiady z rodziną, czy świąteczne kolacje. Jak przyrządzić policzki wołowe? Aby były smaczne i aromatyczne, musisz dobrze dobrać przyprawy. Świetnie sprawdzą się liście laurowe, ziele angielskie, papryczka chili, słodka papryka mielona, czosnek, cebulka i imbir. Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możesz dopasować indywidualnie do swoich preferencji. Poliki wołowe świetnie smakują z dodatkiem sosu grzybowego, chrzanu lub musztardy. Możesz podawać je z puree z gotowanych ziemniaków, buraczkami, surówka z kiszonej kapusty lub kapustą zasmażaną. Dobrze komponują się z wieloma dodatkami, dlatego nie bój się eksperymentować w kuchni. Jeśli chcesz przygotować pyszne poliki wołowe na wykwintny obiad dla rodziny lub przyjaciół, koniecznie poznaj nasz przepis na poliki wołowe, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Na pewno się nie zawiedziesz, a danie przypadnie do gustu wszystkim, którzy go spróbują.

Alergeny w polikach wołowych

Lista alergenów dla polików wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze polików wołowych

na 100g gotowej potrawy

Poliki wołowe są dobrym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
99.08
346.78
Białko (g)
12.67
44.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
1.41
4.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.19
4.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.83
16.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
4.76
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
12.15
Cholesterol (mg)
35.03
122.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina C (mg)
1.04
3.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
200.58
702.02
Wapń (mg)
5.80
20.29
Żelazo (mg)
0.29
1.02
Szacunkowy indeks glikemiczny polików wołowych 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polików wołowych

Koszt składników
90.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Policzki wieprzowe
1000 g
19.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
38.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Imbir korzeń
10 g
2 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
90.50