Policzki wieprzowe
- Policzki wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na policzków wieprzowych krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Dodaj kawałki mięsa i lekko obsmaż.
Następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość zalej bulionem.
Duś pod przykryciem około 30 minut.
Dodaj odrobinę mąki i dokładnie wymieszaj całość.
Duś mięso pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat policzków wieprzowych
Policzki wieprzowe to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na policzki wieprzowe, które możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, oczywiście, jeśli wiesz jak przyrządzić ten rodzaj mięsa. Po mojej prostej instrukcji poradzi sobie z nimi każdy.
Duszone policzki wieprzowe powstaną z kilku podstawowych produktów.
Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, odrobinę oleju i to tak naprawdę wszystko.
Zatem, jak zrobić policzki wieprzowe?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie. Bulion możesz przygotować od podstaw z warzyw i mięsa bądź z samych warzyw. Wtedy danie będzie na pewno bardzo aromatyczne, a przez dodatek domowego bulionu zyskamy cenne składniki mineralne. Śmiało możesz też postawić na kupny bulion dobrej jakości. Nie używaj tak zwanych kostek rosołowych. Postaw raczej na bulion zamknięty w szklanym słoiczku.
Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie i smaczne ono będzie.
Całość delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły.
Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są duszone policzki. Po krótkim czasie pyszne i soczyste wieprzowe policzki są dobre do spożycia. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.
Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Alergeny w policzkach wieprzowych
Lista alergenów dla policzków wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze policzków wieprzowych
Takie samo pyszne danie możesz przygotować z dowolnej części mięsa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.