Policzki wieprzowe

Opublikowano: 28.03.2022 r., 18:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane policzki wieprzowe na talerzu
Policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe to niesamowicie delikatne i cenne mięso, poznaj przepis i przekonaj się jak je przygotować w krótkim czasie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
212 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Policzki wieprzowe (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na policzków wieprzowych krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Dodaj kawałki mięsa i lekko obsmaż.

Następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość zalej bulionem.

Duś pod przykryciem około 30 minut.

Dodaj odrobinę mąki i dokładnie wymieszaj całość.

Duś mięso pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na policzków wieprzowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat policzków wieprzowych

Policzki wieprzowe to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na policzki wieprzowe, które możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, oczywiście, jeśli wiesz jak przyrządzić ten rodzaj mięsa. Po mojej prostej instrukcji poradzi sobie z nimi każdy.

Duszone policzki wieprzowe powstaną z kilku podstawowych produktów.

Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, odrobinę oleju i to tak naprawdę wszystko.

Zatem, jak zrobić policzki wieprzowe?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie. Bulion możesz przygotować od podstaw z warzyw i mięsa bądź z samych warzyw. Wtedy danie będzie na pewno bardzo aromatyczne, a przez dodatek domowego bulionu zyskamy cenne składniki mineralne. Śmiało możesz też postawić na kupny bulion dobrej jakości. Nie używaj tak zwanych kostek rosołowych. Postaw raczej na bulion zamknięty w szklanym słoiczku.

Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie i smaczne ono będzie.

Całość delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły.

Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są duszone policzki. Po krótkim czasie pyszne i soczyste wieprzowe policzki są dobre do spożycia. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.

Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Alergeny w policzkach wieprzowych

Lista alergenów dla policzków wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze policzków wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Takie samo pyszne danie możesz przygotować z dowolnej części mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
106.44
212.88
Białko (g)
11.72
23.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.88
7.76
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
6.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.96
9.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
2.30
Tłuszcze nienasycone (g)
3.82
7.63
Cholesterol (mg)
32.29
64.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
100.98
201.96
Wapń (mg)
7.54
15.08
Żelazo (mg)
0.35
0.71
Szacunkowy indeks glikemiczny policzków wieprzowych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania policzków wieprzowych

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Policzki wieprzowe
500 g
19.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
19.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
200 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
49.50