Półgęsek
- Pierś z gęsi (500 g)
Przepis na półgęsek krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy od niego kość.
Mięso dokładnie nacieramy solą i odstawiamy je 12 dni do lodówki. W tym czasie powinniśmy obrócić je kilka razy w solance, która się utworzy w misce.
Po tym czasie mięso nacieramy pieprzem i solą oraz obwiązujemy je sznurkiem.
Umieszczamy je w wędzarni. Powinno tam przebywać około 2 dni.
Uwędzoną gęś odkładamy na około 5 dni, aby dojrzała.
Więcej informacji na temat półgęska
Pyszny półgęsek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do pieczywa. Mięso z gęsi w przyprawach wędzone jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić półgęsek? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy od niego kość. Mięso dokładnie nacieramy solą i odstawiamy je 12 dni do lodówki. W tym czasie powinniśmy obrócić je kilka razy w solance, która się utworzy w misce. Jak przyrządzić półgęsek? Po tym czasie mięso nacieramy pieprzem i solą oraz obwiązujemy je sznurkiem. Umieszczamy je w wędzarni. Powinno tam przebywać około 2 dni. Uwędzoną gęś odkładamy na około 5 dni, aby dojrzała.
Sprawdzony przepis na półgęsek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Staropolski i tradycyjny półgęsek odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Wędzenie półgęsków odgrywa kluczową rolę w procesie ich przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny półgęsek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w półgęsku
Lista alergenów dla półgęska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na półgęsek
Wartości odżywcze półgęska
Półgęsek ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić go do naszego menu.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.