Polewka z maślanki

Opublikowano: 06.11.2022 r., 15:29 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kremowa zupa z maślanki
Polewka z maślanki
Poznaj przepis na tradycyjną, staropolską polewkę na maślance.
Przygotowanie 20 min
124 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Maślanka 1% (750 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duży garnek, szklanka

Przepis na polewkę z maślanki krok po kroku

Maślankę wlej do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby nie powstały grudki.

W szklance wody (250 ml) dokładnie rozprowadź łyżkę mąki i śmietanę.

Wlej do gotującej się maślanki i energicznie wymieszaj.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na polewkę z maślanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polewki z maślanki

Polewka z maślanki, nazywana również białą polewką lub polewką na bazie maślanki to bardzo szybka i łatwa, staropolska zupa. Znana jest głównie na terenach Śląska. Dawniej traktowana była jako pomysł na danie głównie dla osób bardzo ubogich – powstaje z zaledwie kilku tanich i łatwodostępnych składników. Podawana była samodzielnie lub z ziemniakami gotowanymi, lub chlebem. Obecnie, najczęściej podaje się ją dodatkowo ze skwarkami lub podsmażonym, drobno pokrojonym boczkiem. Najlepsza biała polewka z maślanki jest smaczna w swojej prostocie i posmakuje przede wszystkim miłośnikom tradycyjnej, polskiej, nieskomplikowanej kuchni. Przepis na polewkę z maślanki jest banalnie prosty i na pewno poradzisz sobie z jej przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewkę z maślanki, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty i uniwersalny przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania białej polewki potrzebujesz maślanki, śmietany, wody oraz odrobiny mąki. Jako przyprawy całkowicie wystarczą sól i czarny, mielony pieprz. Wystarczy dodać do podgrzanej w garnku maślanki mieszaninę z wody, mąki i śmietany, dokładnie i energicznie wymieszać, doprawić i gotowe. Na koniec wystarczy dodać wybrane dodatki, na przykład ugotowane ziemniaki i skwarki. Pamiętaj, że, mimo że jest to danie bardzo uniwersalne i dla wielu osób z pewnością pyszne i smaczne, jego wartość odżywcza nie należy do najlepszych. Dlatego zawsze zadaj o dodatek porcji warzyw i wysoko jakościowe posiłki na co dzień. Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować polewkę z maślanki koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku.

Alergeny w polewce z maślanki

Lista alergenów dla polewki z maślanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze polewki z maślanki

na 100g gotowej potrawy

Polewka z maślanką nie będzie daniem pełnowartościowym, ponieważ nie uwzględnia warzyw ani błonnika pokarmowego. Dlatego powinna być urozmaiceniem, a nie podstawą diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
62.13
124.26
Białko (g)
3.34
6.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.56
11.12
Węglowodany przyswajalne (g)
5.56
11.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.20
6.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
4.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.87
1.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.06
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Niacyna (mg)
0.14
0.28
Foliany (µg (mcg))
6.74
13.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
132.71
265.42
Potas (mg)
147.70
295.40
Wapń (mg)
113.13
226.26
Fosfor (mg)
87.90
175.79
Magnez (mg)
11.17
22.35
Żelazo (mg)
0.12
0.23
Miedź (mg)
0.37
0.74
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki z maślanki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewki z maślanki

Koszt składników
8.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 1%
750 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 750 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
8.20