Polewka staropolska
- Maślanka 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna typ 1850 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na polewkę staropolską krok po kroku
Do garnka wlej litr wody i zagotuj.
Maślankę wymieszaj z mąką i dokładnie wymieszaj za pomocą widelca.
Zawiesinę dodaj do zagotowanej wody, podgrzewaj przez 10 minut.
Dodaj masło i zdejmij z ognia, na końcu dodaj śmietankę i wymieszaj do połączenia składników.
Więcej informacji na temat polewki staropolskiej
Polewka staropolska to tradycyjna, domowa zupa na bazie śmietany, maślanki i masła. Powstaje ona niegdyś z bardzo tanich składników, które były ogólnodostępne lub gospodarze mieli je ze swoich gospodarstw. Dzisiaj o tym przepisie niewiele z nas pamięta, a nawet jeśli pamiętamy, mało kto jest przekonany do przygotowania zupy na bazie śmietany i masła.
Dzisiaj jednak przypomnę Ci przepis na staropolską polewkę, do jej przygotowania będą potrzebne Ci dosłownie trzy składniki: masło, śmietana i maślanka, dodatkowo odrobina mąki pszennej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.
Zatem, jak zrobić staropolską polewkę, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu?
Poznaj mój prosty przepis.
W pierwszej kolejności wlej do garnka około litra wody i delikatnie zagotuj. W tym czasie w misce wymieszaj maślankę z odrobiną mąki za pomocą widelca, gdy masa będzie jednolita, a konsystencja gładka wlej całość do gotującej się wody. Tak przygotowaną zawiesinę podgrzewaj przez 10 minut, do momentu, aż delikatnie zgęstnieje. Następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj zupę. Pod koniec stopniowo wlewaj śmietanę, wciąż mieszając.
Nasza pyszna zupa jest dobra do spożycia.
Możesz podawać ją z pieczywem posmarowanym masłem, wtedy smakuje jeszcze lepiej i będzie zdecydowanie bardziej sycąca. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.
Polewki raczej nie podaje się z makaronem czy kaszą. Skoro już znasz mój prosty przepis na tę szybką zupę, czy przygotujesz ją i podasz dla całej swojej rodziny? Jak myślisz, czy staropolskie danie wróci do naszego codziennego menu? Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, czy zasmakuje Twoim domownikom.
Alergeny w polewce staropolskiej
Lista alergenów dla polewki staropolskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze polewki staropolskiej
Zupę możesz podawać z pieczywem lub podsmażoną cebulką.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.