Polewka staropolska

Opublikowano: 18.06.2022 r., 22:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zupa polska w misce
Polewka staropolska
Polewka staropolska, czyli zupa na bazie śmietany i maślanki. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
384 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Maślanka 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewkę staropolską krok po kroku

Do garnka wlej litr wody i zagotuj.

Maślankę wymieszaj z mąką i dokładnie wymieszaj za pomocą widelca.

Zawiesinę dodaj do zagotowanej wody, podgrzewaj przez 10 minut.

Dodaj masło i zdejmij z ognia, na końcu dodaj śmietankę i wymieszaj do połączenia składników.

Jak oceniasz przepis na polewkę staropolską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat polewki staropolskiej

Polewka staropolska to tradycyjna, domowa zupa na bazie śmietany, maślanki i masła. Powstaje ona niegdyś z bardzo tanich składników, które były ogólnodostępne lub gospodarze mieli je ze swoich gospodarstw. Dzisiaj o tym przepisie niewiele z nas pamięta, a nawet jeśli pamiętamy, mało kto jest przekonany do przygotowania zupy na bazie śmietany i masła.

Dzisiaj jednak przypomnę Ci przepis na staropolską polewkę, do jej przygotowania będą potrzebne Ci dosłownie trzy składniki: masło, śmietana i maślanka, dodatkowo odrobina mąki pszennej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Zatem, jak zrobić staropolską polewkę, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu?

Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności wlej do garnka około litra wody i delikatnie zagotuj. W tym czasie w misce wymieszaj maślankę z odrobiną mąki za pomocą widelca, gdy masa będzie jednolita, a konsystencja gładka wlej całość do gotującej się wody. Tak przygotowaną zawiesinę podgrzewaj przez 10 minut, do momentu, aż delikatnie zgęstnieje. Następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj zupę. Pod koniec stopniowo wlewaj śmietanę, wciąż mieszając.

Nasza pyszna zupa jest dobra do spożycia.

Możesz podawać ją z pieczywem posmarowanym masłem, wtedy smakuje jeszcze lepiej i będzie zdecydowanie bardziej sycąca. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Polewki raczej nie podaje się z makaronem czy kaszą. Skoro już znasz mój prosty przepis na tę szybką zupę, czy przygotujesz ją i podasz dla całej swojej rodziny? Jak myślisz, czy staropolskie danie wróci do naszego codziennego menu? Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, czy zasmakuje Twoim domownikom.

Alergeny w polewce staropolskiej

Lista alergenów dla polewki staropolskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze polewki staropolskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz podawać z pieczywem lub podsmażoną cebulką.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
153.75
384.37
Białko (g)
3.76
9.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.31
15.79
Węglowodany przyswajalne (g)
6.03
15.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.65
31.63
Tłuszcze nasycone (g)
11.16
27.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.49
3.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.16
12.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
70.53
176.32
Potas (mg)
130.99
327.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
97.31
243.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
65.01
162.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.37
30.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.25
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki staropolskiej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewki staropolskiej

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 2%
500 ml
2 szklanki
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 2
2.27
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 1850
20 g
2 łyżki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Koszt składników
15.00