Polewka babci
- Maślanka 3% (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Masło - 3 łyżki (50 g)
- Ziemniaki ugotowane (600 g)
Przepis na polewkę babci krok po kroku
Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.
Maślankę powoli wlewaj do wrzącej wody, ciągle mieszając.
Dodaj śmietanę oraz masło i chwilę gotuj.
Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki i podawaj z zupą.
Więcej informacji na temat polewki babci
Pyszna polewka babci, czyli staropolska zupa przygotowana z maślanki to bardzo prosty, ale również sycący pomysł na posiłek. Taka tradycyjna zupa podana z ziemniakami to świetny pomysł na obiad.
Ten sprawdzony przepis na polewkę potrzebuje tylko kilku składników. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Maślankę powoli wlewaj do wrzącej wody, ciągle mieszając. Dodaj śmietanę oraz masło i chwilę gotuj. Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki i podawaj z zupą. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić polewkę i ta najlepsza zupa zagości na Twoim stole. Proponuje również podpytać babci, jak ona wykonywała taką zupę. Prawdopodobnie zamiast maślanki używała także kwaśnego mleka, kefiru lub przygotowywała taką zupę z serwatki. Poznańska polewka babci przygotowywana była głównie podczas Wielkiego Postu i w piątki.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udała się ta smaczna zupa, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Alergeny w polewce babci
Lista alergenów dla polewki babci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze polewki babci
Polewka to bardzo dobra zupa.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.