Polewa z żelatyną

Opublikowano: 17.01.2022 r., 8:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polewa z żelatyną podana w drewnianej miseczce.
Polewa z żelatyną
Polewa z żelatyną to świetny pomysł na szybką polewę do ciast. Polewa na bazie żelatyny jest prosta do zrobienia i zawsze się udaje. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną polewę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
1954 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (100 g)
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewa z żelatyną krok po kroku

W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.

W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj.

Wystudź polewę.

Jak oceniasz przepis na polewa z żelatyną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat polewy z żelatyną

Polewa z żelatyną to świetny pomysł na wierzch do ciasta. Szybka i łatwa do zrobienia polewa czekoladowa może być podana z wieloma różnymi ciastami. Domowa polewa nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Przepis na polewę z żelatyną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada mleczna, czekolada gorzka, śmietanka kremówka, żelatyna.

Jak zrobić polewę z żelatyną? W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj. Wystudź polewę. Tylko zimną polewą należy dekorować ciasta. Polewa z żelatyną świetnie sprawdza się do dekoracji tortów, ciast i serników. Można ja także wykorzystać do polania ciastek.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Zawsze zwracaj uwagę na skład wyrobów czekoladowych, które kupujesz. Duży wybór na rynku umożliwia wybranie czekolady z jak najmniejszą ilością cukru. Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.

Podsumowując domowa polewa do ciast i tortów jest dobra do dekorowania. Polewę możesz wykorzystać od razu po przygotowaniu. Nie przechowuj jej zbyt długo w lodówce, bo stężeje. Prosty przepis na polewę możesz przygotować także z czekolady białej. Ciekawym pomysłem jest dodanie do polewy orzechów lub posypanie wierzchu polewy jadalnymi kwiatami suszonymi.

Alergeny w polewie z żelatyną

Lista alergenów dla polewy z żelatyną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polewy z żelatyną

na 100g gotowej potrawy

Polewa z żelatyną to wyrób domowy niezawierający konserwantów. Polewy sklepowe zawierają tłuszcze utwardzone, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Polewa czekoladowa zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
488.57
1954.29
Białko (g)
14.59
58.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
39.88
159.52
Węglowodany przyswajalne (g)
35.26
141.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.62
18.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
32.46
129.83
Tłuszcze nasycone (g)
24.36
97.42
Tłuszcze nienasycone (g)
8.10
32.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.19
28.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
3.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.33
33.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
15.48
61.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
1.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.90
47.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
30.77
123.08
Potas (mg)
359.33
1437.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.14
308.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
175.19
700.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
99.86
399.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.62
14.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.82
7.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.81
3.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.75
2.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy z żelatyną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy z żelatyną

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Koszt składników
19.00