Przepis na polewa z żelatyną krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.

W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj.

Wystudź polewę.

Polewa z żelatyną podana w drewnianej miseczce.
Polewa z żelatyną
Koszt przygotowania dania
17.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1954 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Polewa z żelatyną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie z żelatyną

Polewa z żelatyną to świetny pomysł na wierzch do ciasta. Szybka i łatwa do zrobienia polewa czekoladowa może być podana z wieloma różnymi ciastami. Domowa polewa nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Przepis na polewę z żelatyną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada mleczna, czekolada gorzka, śmietanka kremówka, żelatyna.

Jak zrobić polewę z żelatyną? W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj. Wystudź polewę. Tylko zimną polewą należy dekorować ciasta. Polewa z żelatyną świetnie sprawdza się do dekoracji tortów, ciast i serników. Można ja także wykorzystać do polania ciastek.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Zawsze zwracaj uwagę na skład wyrobów czekoladowych, które kupujesz. Duży wybór na rynku umożliwia wybranie czekolady z jak najmniejszą ilością cukru. Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.

Podsumowując domowa polewa do ciast i tortów jest dobra do dekorowania. Polewę możesz wykorzystać od razu po przygotowaniu. Nie przechowuj jej zbyt długo w lodówce, bo stężeje. Prosty przepis na polewę możesz przygotować także z czekolady białej. Ciekawym pomysłem jest dodanie do polewy orzechów lub posypanie wierzchu polewy jadalnymi kwiatami suszonymi.

Wartości odżywcze polewy z żelatyną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
488.57 kcal
1954.29 kcal
Białko
14.59 g
58.34 g

Węglowodany w polewie z żelatyną

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
39.88 g
159.52 g
Węglowodany przyswajalne
35.26 g
141.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.62 g
18.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
32.46 g
129.83 g
Tłuszcze nasycone
24.36 g
97.42 g
Tłuszcze nienasycone
8.10 g
32.40 g
Tłuszcze jednonasycone
7.19 g
28.76 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
3.64 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
8.33 mg
33.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polewa z żelatyną

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
15.48 µg (mcg)
61.90 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.50 mg
1.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
11.90 µg (mcg)
47.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polewa z żelatyną

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
30.77 mg
123.08 mg
Potas
359.33 mg
1437.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
77.14 mg
308.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
175.19 mg
700.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
99.86 mg
399.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
3.62 mg
14.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.82 mg
7.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.81 mg
3.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan
0.75 mg
2.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy z żelatyną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie z żelatyną

Lista alergenów dla polewy z żelatyną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania polewy z żelatyną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na polewa z żelatyną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób