Polewa z żelatyną
- Czekolada gorzka (200 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (100 g)
- Żelatyna - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na polewa z żelatyną krok po kroku
W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.
W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj.
Wystudź polewę.
-
Ciastka owsiane
-
Ciasto czekoladowe
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Polewa czekoladowa
-
3 bit
-
Krem do tortu
-
Seromakowiec
-
Granola
-
Marcepan
-
Tort czekoladowy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Pieguski
-
Sernikobrownie z malinami
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Fondant
-
Tort orzechowy
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Dania z czekoladą
Więcej informacji na temat polewy z żelatyną
Polewa z żelatyną to świetny pomysł na wierzch do ciasta. Szybka i łatwa do zrobienia polewa czekoladowa może być podana z wieloma różnymi ciastami. Domowa polewa nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Przepis na polewę z żelatyną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada mleczna, czekolada gorzka, śmietanka kremówka, żelatyna.
Jak zrobić polewę z żelatyną? W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj. Wystudź polewę. Tylko zimną polewą należy dekorować ciasta. Polewa z żelatyną świetnie sprawdza się do dekoracji tortów, ciast i serników. Można ja także wykorzystać do polania ciastek.
Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Zawsze zwracaj uwagę na skład wyrobów czekoladowych, które kupujesz. Duży wybór na rynku umożliwia wybranie czekolady z jak najmniejszą ilością cukru. Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.
Podsumowując domowa polewa do ciast i tortów jest dobra do dekorowania. Polewę możesz wykorzystać od razu po przygotowaniu. Nie przechowuj jej zbyt długo w lodówce, bo stężeje. Prosty przepis na polewę możesz przygotować także z czekolady białej. Ciekawym pomysłem jest dodanie do polewy orzechów lub posypanie wierzchu polewy jadalnymi kwiatami suszonymi.
Alergeny w polewie z żelatyną
Lista alergenów dla polewy z żelatyną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze polewy z żelatyną
Polewa z żelatyną to wyrób domowy niezawierający konserwantów. Polewy sklepowe zawierają tłuszcze utwardzone, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Polewa czekoladowa zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.