Polewa z nutelli
- Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Mleko 2% - 3 łyżki (30 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella - 4 łyżki (40 g)
Przepis na polewę z nutelli krok po kroku
Cukier puder przesiej za pomocą sitka do miski.
Dodaj kakao i mleko.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, na końcu dodaj nutellę.
Polewa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję bez grudek.
Więcej informacji na temat polewy z nutelli
Jesteś w trakcie przygotowywania pierników lub pieczenia ciasta, ale nie masz pomysłu na ich ozdobienie? Koniecznie poznaj mój przepis na polewę z nutelli, która świetnie sprawdzi się do ciast, ale nie tylko.
Jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszna.
Domowa polewa jest bardzo dobra w smaku i będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.
Zatem jak zrobić polewę z nutelli?
Będziesz potrzebować podstawowych składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie. Czego dokładnie będziesz potrzebować, szczegółowo opisuje nieco niżej.
Polewa z nutellii jest łatwa w przygotowaniu, powstaje wręcz błyskawicznie, będzie gotowa w 10 minut.
Wystarczy, że cukier puder przesiejesz przez sitko i połączysz z pozostałymi składnikami, cały czas energicznie mieszając.
Czekoladowa masa powinna być gęsta i jednolita. Mieszaj tak długo, aż pozbędziesz się grudek. Możesz przygotować ją także na ciepło, wystarczy, że będziesz podgrzewać wszystkie składniki, wtedy zacznij od mleka i dodawaj do niego kolejne składniki.
Obojętnie czy na ciepło, czy na zimno polewa będzie pyszna. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dlatego koniecznie spróbuj przy następnych domowych wypiekach.
Świetnie sprawdzi się nie tylko do ciast, które dzięki niej będą wyglądały pięknie i smakowały jeszcze lepiej. Śmiało możesz użyć jej na sernik, nawet ten, który przygotujesz na świąteczny stół, ale także na zwykłe codzienne wypieki np. pączki czy donuty z dziurką.
Alergeny w polewie z nutelli
Lista alergenów dla polewy z nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- krem czekoladowy typu nutella
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze polewy z nutelli
Pamiętaj, że zdecydowanie warto przygotowywać domowe polewy. Dzięki temu wiemy dokładnie jaki one mają skład.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.