Przepis na polewę z mleka w proszku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, rondelek

Wodę 40 ml rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Następnie dodajemy masło i dalej mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.

Rondelek zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników.

Wystudzoną polewą zdobimy ciasto.

Polewa z mleka w proszku w misce
Polewa z mleka w proszku
Koszt przygotowania dania
3.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1154 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Polewa z mleka w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie z mleka w proszku

Pyszna polewa z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciasta. Masa przygotowana na bazie mleka w proszku, masła, cukru i wody jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodki dodatek do ciast zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Polewę możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić polewę z mleka w proszku? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku wodę (40 ml) rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Następnie dodajemy masło i dalej mieszamy, aż tłuszcz rozpuści się. Rondelek zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Wystudzoną polewą zdobimy ciasto.

Przepis na polewę z mleka w proszku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka, które posiada wiele wartości zdrowotnych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Polewa do ciast na bazie masła i mleka w proszku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Czekoladowa polewa również jest możliwa do wykonania, wystarczy przepis uzupełnić o kakao. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie, a goście będą zachwyceni jej smakiem.

Wartości odżywcze polewy z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
577.35 kcal
1154.71 kcal
Białko
10.30 g
20.61 g

Węglowodany w polewie z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
27.69 g
55.37 g
Węglowodany przyswajalne
26.45 g
52.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
2.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
47.74 g
95.49 g
Tłuszcze nasycone
32.21 g
64.42 g
Tłuszcze nienasycone
15.54 g
31.07 g
Cholesterol
126.47 mg
252.94 mg

Witaminy w przepisie na polewę z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na polewę z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
129.24 mg
258.47 mg
Potas
516.71 mg
1033.41 mg
Wapń
394.24 mg
788.47 mg
Żelazo
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy z mleka w proszku 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie z mleka w proszku

Lista alergenów dla polewy z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło

Cena przygotowania polewy z mleka w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko w proszku
50 g
5 łyżek
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na polewę z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób