Polewa z mleka w proszku

Opublikowano: 27.02.2022 r., 11:16 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska z polewą mleczną
Polewa z mleka w proszku
Polewa z mleka w proszku przygotowana na bazie masła idealnie sprawdzi się do ciast. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Mieszanie i łączenie 15 min
1154 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko w proszku - 5 łyżek (50 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na polewę z mleka w proszku krok po kroku

Wodę 40 ml rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Następnie dodajemy masło i dalej mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.

Rondelek zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników.

Wystudzoną polewą zdobimy ciasto.

Jak oceniasz przepis na polewę z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polewy z mleka w proszku

Pyszna polewa z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciasta. Masa przygotowana na bazie mleka w proszku, masła, cukru i wody jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodki dodatek do ciast zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Polewę możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić polewę z mleka w proszku? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku wodę (40 ml) rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Następnie dodajemy masło i dalej mieszamy, aż tłuszcz rozpuści się. Rondelek zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Wystudzoną polewą zdobimy ciasto.

Przepis na polewę z mleka w proszku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka, które posiada wiele wartości zdrowotnych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Polewa do ciast na bazie masła i mleka w proszku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Czekoladowa polewa również jest możliwa do wykonania, wystarczy przepis uzupełnić o kakao. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie, a goście będą zachwyceni jej smakiem.

Alergeny w polewie z mleka w proszku

Lista alergenów dla polewy z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło

Wartości odżywcze polewy z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Polewa posiada wysoki IG, przez co powinniśmy wykorzystywać ją opcjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
577.35
1154.71
Białko (g)
10.30
20.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
27.69
55.37
Węglowodany przyswajalne (g)
26.45
52.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
2.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
47.74
95.49
Tłuszcze nasycone (g)
32.21
64.42
Tłuszcze nienasycone (g)
15.54
31.07
Cholesterol (mg)
126.47
252.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
129.24
258.47
Potas (mg)
516.71
1033.41
Wapń (mg)
394.24
788.47
Żelazo (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy z mleka w proszku 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy z mleka w proszku

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko w proszku
50 g
5 łyżek
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
19.50