Polewa z gorzkiej czekolady i mleka
- Czekolada gorzka (350 g)
- Mleko 3,2% niepełne pół szklanki (100 ml)
- Cukier puder 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na polewa z gorzkiej czekolady i mleka krok po kroku
W rondlu umieść czekoladę gorzką, dodaj mleko i cukier puder.
Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.
Polewa jest gotowa do użycia, gdy wystygnie.
-
Ciastka owsiane
-
Ciasto czekoladowe
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Polewa czekoladowa
-
3 bit
-
Krem do tortu
-
Seromakowiec
-
Granola
-
Marcepan
-
Tort czekoladowy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Pieguski
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort orzechowy
-
Nutella ze śliwek
-
Fondant
-
Ciastka czekoladowe
-
Dania z czekoladą
Więcej informacji na temat polewy z gorzkiej czekolady i mleka
Dobra polewa z gorzkiej czekolady i mleka to prosty przepis na szybką polewę do ciasta. Polewy bardzo popularne w ostatnim czasie szczególnie na tortach są bardzo proste do zrobienia. Ciasta z polewami są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się na talerzu. Polewy można wykonywać z czekolady i mleka lub śmietany albo z masła. Przepis na polewę z gorzkiej czekolady i mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, mleko, cukier puder.
Jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady i mleka? W rondlu umieść czekoladę gorzką, dodaj mleko i cukier puder. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Polewa jest gotowa do użycia, gdy wystygnie. Możesz ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni i w razie potrzeby podgrzać przed polaniem ciasta.
Czekolada gorzka to wyrób cukierniczy o zawartości kakao powyżej 60% masy. Czekolady gorzkie nie zawierają dużej ilości cukru. Im zawartość procentowa kakao jest wyższa, tym mniej cukru zawiera czekolada. Czekolada jest łatwo dostępnym produktem. Kupić można ją w każdym sklepie. Czekolada gorzka wykorzystywana jest w kuchni do przygotowywania słodkich wypieków. Dzięki dużej zawartości kakao nadaje ona wypiekom wyrazistego smaku i zapobiega obawom, że wypiek będzie mdły lub zbyt słodki. Mleko jest produktem pochodzącym od zwierząt. Najbardziej popularnym mlekiem w Polsce jest mleko krowie. Wyróżnić można mleka o różniej zawartości tłuszczu, począwszy od 0,5% do 3,8%. Te ostatnie mleka produkowane są od niedawna jako mleka dla dzieci. Mleko świeże od krów zawiera dużo wyższą zawartość tłuszczu, jednak mleka dostępne w sklepie podlegają procesom standaryzacji zawartości tłuszczu.
Podsumowując pyszna domowa polewa świetnie sprawdzi się na sernik oraz do ciasta z kremem. Polewę możesz wykorzystać jako dekorację do naleśników czy lodów. Polewa z dodatkiem mleka zawiera mniej kalorii niż polewy ze śmietaną i masłem. Polewę możesz przygotować, także używając czekolady mlecznej lub białej.
Alergeny w polewie z gorzkiej czekolady i mleka
Lista alergenów dla polewy z gorzkiej czekolady i mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze polewy z gorzkiej czekolady i mleka
Polewa z gorzkiej czekolady i mleka jest kalorycznym wyrobem. Polewa zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu. Tego typu wyrobów nie powinniśmy spożywać w dużej ilości. Polewa nie zawiera dużej ilości cukru, jest więc odpowiednia do spożycia przez osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.