Przepis na polewę z czekolady i śmietany krok po kroku
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Czekolada deserowa 200 g
Śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy ją, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Do ciepłej śmietany wrzucamy kostki czekolady.
Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą zdobimy ciasto.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Polewa z czekolady i śmietany - cechy przepisu
Więcej o polewie z czekolady i śmietany
Pyszna polewa z czekolady i śmietany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciast. Masa przygotowana na bazie czekolady i śmietanki 30% jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodki dodatek do ciast zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Polewę możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić polewę z czekolady i śmietany? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku śmietankę 30% przelewamy do rondelka i podgrzewamy ją, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ciepłej śmietany wrzucamy kostki czekolady. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy ciasto.
Przepis na polewę z czekolady i śmietany nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czekolady, w skład której wchodzi kakao posiadające wiele wartości zdrowotnych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Domowa polewa czekoladowa na bazie śmietany odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Wartości odżywcze polewy z czekolady i śmietany
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w polewie z czekolady i śmietany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na polewę z czekolady i śmietany
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie z czekolady i śmietany
Lista alergenów dla polewy z czekolady i śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada deserowa