Przepis na polewa toffi krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelnie wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią, podgrzewaj na średnim ogniu.

Nie mieszaj cukru, pilnuj jedynie, aby się nie przypalił.

Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego masło i śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną.

Gotowy sos przelej do słoiczka.

Polewa toffi podana na serniku.
Polewa toffi
Koszt przygotowania dania
6.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2567 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Polewa toffi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polewie toffi

Polewa toffi to prosty przepis na pyszny sos karmelowy do ciasta. Pyszna domowa polewa świetnie sprawdzi się na babkę lub inne ciasto. Polewa toffi doskonale, komponuje się podana z bezą i owocami. Przepis na polewę toffi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukier, masło, śmietana, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić polewę toffi? Na patelnie wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią, podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj cukru, pilnuj jedynie, aby się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego masło i śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną. Gotowy sos przelej do słoiczka. Możesz go przechowywać w lodówce przez około tydzień. Sos przechowywany w lodówce zgęstnieje, wyjmij go przed podaniem i ogrzej do temperatury pokojowej.

Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłuszczu mlecznego, ubija się go do momentu oddzielenia serwatki od tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, która dobrze sprawdza się w diecie osób mających problemy żołądkowe lub wątrobowe. Wyróżnić możemy dwa rodzaje masła- klarowane i masło ekstra. Masło klarowane świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia, gdyż pozbawione jest ono białka, które może palić się podczas podgrzewania. Śmietana kremówka świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich i wytrawnych potraw.

Podsumowując szybka do zrobienia polewa toffi świetnie sprawdzi się jako ozdoba do ciast. Najlepsza polewa to ta przygotowana z dodatkiem dobrej jakości masła i śmietany. Polewa jest bardzo kremowa i słodka, nie przesadzaj z jej ilością. Łatwa polewa świetnie posłuży jako dodatek do naleśników i lodów oraz jako dodatek na sernik. Można nią także dekorować ciastka. Polewa jest dobra do spożycia od razy po przygotowaniu. Należy ją przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Sosu karmelowego można także użyć jako polewę do owoców i sałatek owocowych.

Wartości odżywcze polewy toffi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kalorie)
442.69 kcal
2567.60 kcal
Białko
0.74 g
4.27 g

Węglowodany w polewie toffi

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany
52.33 g
303.50 g
Węglowodany przyswajalne
52.33 g
303.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz
26.98 g
156.50 g
Tłuszcze nasycone
20.61 g
119.53 g
Tłuszcze nienasycone
6.37 g
36.97 g

Składniki mineralne w przepisie na polewa toffi

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód
3.18 mg
18.44 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy toffi 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie toffi

Lista alergenów dla polewy toffi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania polewy toffi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
140 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Masło
140 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Koszt składników
10.50
Jak oceniasz przepis na polewa toffi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób