Przepis na polewa toffi krok po kroku
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Śmietanka kremowa 30% 140 g
- Masło 140 g
Na patelnie wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią, podgrzewaj na średnim ogniu.
Nie mieszaj cukru, pilnuj jedynie, aby się nie przypalił.
Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego masło i śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną.
Gotowy sos przelej do słoiczka.
-
Polewa czekoladowa
-
Sernik gotowany
-
Polewa czekoladowa z kakao
-
Polewa kakaowa
-
Polewa z białej czekolady
-
Polewa lustrzana
-
Tort drip cake
-
Sernik z masą kajmakową
-
Lukier do pączków
-
Polewa z gorzkiej czekolady
-
Polewa z czekolady i śmietany
-
Polewa na sernik
-
Polewa z czekolady mlecznej
-
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany
-
Polewa na pierniczki
-
Polewa z mleka w proszku
-
Polewa czekoladowa do ciasta
-
Polewa z czekolady i mleka
-
Polewy do dań i deserów

(liczba kalorii)
Polewa toffi - cechy przepisu
Więcej o polewie toffi
Polewa toffi to prosty przepis na pyszny sos karmelowy do ciasta. Pyszna domowa polewa świetnie sprawdzi się na babkę lub inne ciasto. Polewa toffi doskonale, komponuje się podana z bezą i owocami. Przepis na polewę toffi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukier, masło, śmietana, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić polewę toffi? Na patelnie wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią, podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj cukru, pilnuj jedynie, aby się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego masło i śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną. Gotowy sos przelej do słoiczka. Możesz go przechowywać w lodówce przez około tydzień. Sos przechowywany w lodówce zgęstnieje, wyjmij go przed podaniem i ogrzej do temperatury pokojowej.
Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłuszczu mlecznego, ubija się go do momentu oddzielenia serwatki od tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, która dobrze sprawdza się w diecie osób mających problemy żołądkowe lub wątrobowe. Wyróżnić możemy dwa rodzaje masła- klarowane i masło ekstra. Masło klarowane świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia, gdyż pozbawione jest ono białka, które może palić się podczas podgrzewania. Śmietana kremówka świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich i wytrawnych potraw.
Podsumowując szybka do zrobienia polewa toffi świetnie sprawdzi się jako ozdoba do ciast. Najlepsza polewa to ta przygotowana z dodatkiem dobrej jakości masła i śmietany. Polewa jest bardzo kremowa i słodka, nie przesadzaj z jej ilością. Łatwa polewa świetnie posłuży jako dodatek do naleśników i lodów oraz jako dodatek na sernik. Można nią także dekorować ciastka. Polewa jest dobra do spożycia od razy po przygotowaniu. Należy ją przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Sosu karmelowego można także użyć jako polewę do owoców i sałatek owocowych.
Wartości odżywcze polewy toffi
Energia i białka
(580g)
Węglowodany w polewie toffi
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Składniki mineralne w przepisie na polewa toffi
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie toffi
Lista alergenów dla polewy toffi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło