Polewa toffi
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (140 g)
- Masło (140 g)
Przepis na polewa toffi krok po kroku
Na patelnie wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią, podgrzewaj na średnim ogniu.
Nie mieszaj cukru, pilnuj jedynie, aby się nie przypalił.
Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego masło i śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną.
Gotowy sos przelej do słoiczka.
-
Polewa czekoladowa
-
Sernik gotowany
-
Polewa czekoladowa z kakao
-
Polewa kakaowa
-
Ganache z białej czekolady
-
Polewa z białej czekolady
-
Polewa lustrzana
-
Sernik z masą kajmakową
-
Krokant
-
Lukier do pączków
-
Polewa z gorzkiej czekolady
-
Polewa z czekolady i śmietany
-
Polewa na sernik
-
Polewa z czekolady mlecznej
-
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany
-
Polewa na pierniczki
-
Polewa z mleka w proszku
-
Polewa czekoladowa do ciasta
-
Polewy do dań i deserów
Więcej informacji na temat polewy toffi
Polewa toffi to prosty przepis na pyszny sos karmelowy do ciasta. Pyszna domowa polewa świetnie sprawdzi się na babkę lub inne ciasto. Polewa toffi doskonale, komponuje się podana z bezą i owocami. Przepis na polewę toffi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukier, masło, śmietana, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić polewę toffi? Na patelnie wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią, podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj cukru, pilnuj jedynie, aby się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego masło i śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną. Gotowy sos przelej do słoiczka. Możesz go przechowywać w lodówce przez około tydzień. Sos przechowywany w lodówce zgęstnieje, wyjmij go przed podaniem i ogrzej do temperatury pokojowej.
Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłuszczu mlecznego, ubija się go do momentu oddzielenia serwatki od tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, która dobrze sprawdza się w diecie osób mających problemy żołądkowe lub wątrobowe. Wyróżnić możemy dwa rodzaje masła- klarowane i masło ekstra. Masło klarowane świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia, gdyż pozbawione jest ono białka, które może palić się podczas podgrzewania. Śmietana kremówka świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich i wytrawnych potraw.
Podsumowując szybka do zrobienia polewa toffi świetnie sprawdzi się jako ozdoba do ciast. Najlepsza polewa to ta przygotowana z dodatkiem dobrej jakości masła i śmietany. Polewa jest bardzo kremowa i słodka, nie przesadzaj z jej ilością. Łatwa polewa świetnie posłuży jako dodatek do naleśników i lodów oraz jako dodatek na sernik. Można nią także dekorować ciastka. Polewa jest dobra do spożycia od razy po przygotowaniu. Należy ją przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Sosu karmelowego można także użyć jako polewę do owoców i sałatek owocowych.
Alergeny w polewie toffi
Lista alergenów dla polewy toffi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze polewy toffi
Polewa toffi to słodki domowy wyrób zawierający bardzo dużą ilość kalorii. Cukier zawarty w polewie powoduje szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi. Polewy nie powinniśmy spożywać częściej niż raz na dwa tygodnie.
Energia i białka
(580g)
Węglowodany
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Składniki mineralne
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.