Polewa na sernik

Opublikowano: 17.05.2022 r., 15:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polewa na sernik podana w białej miseczce.
Polewa na sernik
Polewa na sernik to wspaniała propozycja na pyszną polewę do ciasta. Polewa z czekoladą bardzo ładnie prezentuje się na cieście i podkreśla jego smak. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
2265 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% niepełna szklanka (200 g)
  • Żelatyna 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewa na sernik krok po kroku

W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką.

Dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.

W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj.

Wystudź polewę.

Tylko zimną polewą należy dekorować ciasta.

Jak oceniasz przepis na polewa na sernik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat polewy na sernik

Polewa na sernik to świetny pomysł na udekorowanie domowego ciasta. Szybka i łatwa do zrobienia polewa czekoladowa może być podana z wieloma różnymi ciastami nie tylko sernikiem. Pyszna, domowa polewa nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Przepis na polewę na sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: czekolada mleczna, czekolada gorzka, śmietanka kremówka, żelatyna.

Jak zrobić polewę na sernik? W garnku umieść czekoladę mleczną i gorzką, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. W drugim rondlu podgrzej drugą porcję śmietany i rozpuść w niej żelatynę, dodaj do czekolady i wymieszaj. Wystudź polewę. Tylko zimną polewą należy dekorować ciasta. Polewa z żelatyną świetnie sprawdza się do dekoracji tortów, ciast i serników. Można ja także wykorzystać do polania ciastek.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Zawsze zwracaj uwagę na skład wyrobów czekoladowych, które kupujesz. Duży wybór na rynku umożliwia wybranie czekolady z jak najmniejszą ilością cukru. Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.

Podsumowując najlepsza polewa czekoladowa jest idealne do dekorowania sernika oraz innych ciast. Polewę jest dobra do wykorzystania od razu po przygotowaniu. Nie przechowuj jej zbyt długo w lodówce, bo stężeje. Prosty przepis na polewę możesz przygotować także z czekolady białej. Sprawdzony przepis na polewę do ciasta gwarantuje przygotowanie idealnego topu.

Alergeny w polewie na sernik

Lista alergenów dla polewy na sernik przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polewy na sernik

na 100g gotowej potrawy

Polewa na sernik to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru, który podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz dbające o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
453.04
2265.20
Białko (g)
10.76
53.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
33.49
167.45
Węglowodany przyswajalne (g)
29.69
148.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.80
19.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
32.61
163.05
Tłuszcze nasycone (g)
25.94
129.70
Tłuszcze nienasycone (g)
6.67
33.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
21.50
107.51
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy na sernik 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy na sernik

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niepełna szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żelatyna
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
19.00