- Masło 100 g pół kostki
- Cukier puder 100 g
- Śmietanka kremowa 36% 125 ml pół szklanki
- Kakao 16% (proszek) 40 g 4 płaskie łyżki stołowe
- Żelatyna 10 g
Przepis na polewę lustrzaną krok po kroku
Do szklanki wlej 2 łyżki wrzątku, dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia składników.
Do garnka włóż masło, dodaj cukier, śmietanę oraz kakao.
Zawartość garnka podgrzewaj do połączenia wszystkich składników (w czasie podgrzewania składniki mieszaj).
Polewę zagotuj i odstaw ognia.
Do polewy dodaj żelatynę ze szklanki i wymieszaj do połączenia się składników.
Polewę odstaw do ostygnięcia (polewa powinna zgęstnieć).
Półpłynną polewę polej na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Informacje dietetyczne - polewa lustrzana
Wartości odżywcze polewy lustrzanej
Polewa lustrzana to doskonała propozycja na pięknie wyglądającą polewę do ciasta. Polewa jest dość kaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie lustrzanej
Lista alergenów dla polewy lustrzanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
Więcej informacji na temat polewy lustrzanej
Polewa lustrzana to masa, która stosowana jest do pokrycia wyrobów cukierniczych. Polewa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do tortu. Torty z polewą lustrzaną są przepiękne. W przepisie przygotujemy czekoladową polewę lustrzaną, jednak z wykorzystaniem barwników spożywczych oraz polewy lustrzanej bez kakao możemy przygotować różnobarwne polewy do ciast. Sprawdzony przepis na polewę lustrzaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania polewy potrzebne będą następujące produkty: masło, cukier puder, śmietanka 36%, kakao oraz żelatyna. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić polewę lustrzaną? Do szklanki wlej 2 łyżki wrzątku, dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia składników. Do garnka włóż masło, dodaj cukier, śmietanę oraz kakao. Zawartość garnka podgrzewaj do połączenia wszystkich składników (w czasie podgrzewania składniki mieszaj). Polewę zagotuj i odstaw ognia. Do polewy dodaj żelatynę ze szklanki i wymieszaj do połączenia się składników. Polewę odstaw do ostygnięcia (polewa powinna zgęstnieć). Półpłynną polewę polej na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Kakao jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim witaminy takie jak witamina C, A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo kakao ma właściwości przeciwzapalne, oraz przeciwutleniające. Produkt ten zawiera alkaloidy o działaniu pobudzającym, dlatego powinniśmy uważać na jego nadmiar w diecie.
Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.
Podsumowując najlepsza polewa lustrzana to doskonała propozycja na piękną dekorację do przygotowania ciasta. Polewa czekoladowa jest wysokokaloryczna.
Szacunkowy koszt przygotowania polewy lustrzanej
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023