Polewa lustrzana

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z polewą lustrzaną
Polewa lustrzana
Polewa to masa stosowana do przykrycia wyrobów cukierniczych. Polewa lustrzana to doskonała propozycja na dekorację do ciast lub tortów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
1646 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - pół szklanki (125 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Żelatyna (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, szklanka

Przepis na polewę lustrzaną krok po kroku

Do szklanki wlej 2 łyżki wrzątku, dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia składników.

Do garnka włóż masło, dodaj cukier, śmietanę oraz kakao.

Zawartość garnka podgrzewaj do połączenia wszystkich składników (w czasie podgrzewania składniki mieszaj).

Polewę zagotuj i odstaw ognia.

Do polewy dodaj żelatynę ze szklanki i wymieszaj do połączenia się składników.

Polewę odstaw do ostygnięcia (polewa powinna zgęstnieć).

Półpłynną polewę polej na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na polewę lustrzaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat polewy lustrzanej

Polewa lustrzana to masa, która stosowana jest do pokrycia wyrobów cukierniczych. Polewa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do tortu. Torty z polewą lustrzaną są przepiękne. W przepisie przygotujemy czekoladową polewę lustrzaną, jednak z wykorzystaniem barwników spożywczych oraz polewy lustrzanej bez kakao możemy przygotować różnobarwne polewy do ciast. Sprawdzony przepis na polewę lustrzaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania polewy potrzebne będą następujące produkty: masło, cukier puder, śmietanka 36%, kakao oraz żelatyna. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić polewę lustrzaną? Do szklanki wlej 2 łyżki wrzątku, dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia składników. Do garnka włóż masło, dodaj cukier, śmietanę oraz kakao. Zawartość garnka podgrzewaj do połączenia wszystkich składników (w czasie podgrzewania składniki mieszaj). Polewę zagotuj i odstaw ognia. Do polewy dodaj żelatynę ze szklanki i wymieszaj do połączenia się składników. Polewę odstaw do ostygnięcia (polewa powinna zgęstnieć). Półpłynną polewę polej na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Kakao jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim witaminy takie jak witamina C, A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo kakao ma właściwości przeciwzapalne, oraz przeciwutleniające. Produkt ten zawiera alkaloidy o działaniu pobudzającym, dlatego powinniśmy uważać na jego nadmiar w diecie.

Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.

Podsumowując najlepsza polewa lustrzana to doskonała propozycja na piękną dekorację do przygotowania ciasta. Polewa czekoladowa jest wysokokaloryczna.

Alergeny w polewie lustrzanej

Lista alergenów dla polewy lustrzanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze polewy lustrzanej

na 100g gotowej potrawy

Polewa lustrzana to doskonała propozycja na pięknie wyglądającą polewę do ciasta. Polewa jest dość kaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
439.19
1646.95
Białko (g)
5.27
19.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
33.80
126.74
Węglowodany przyswajalne (g)
29.85
111.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.95
14.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
35.09
131.59
Tłuszcze nasycone (g)
27.51
103.17
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy lustrzanej 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy lustrzanej

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
pół szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
22.50