Przepis na polewę karmelową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.

Ważne jest, aby nie nie mieszać w tym momencie cukru.

Gdy całkowicie się zabarwi, dodaj masło i śmietankę.

W tym momencie już wymieszaj całość.

Gdy masa połączy się, zdejmij z ognia i dodaj odrobinę soli.

polewa karmelowa
Polewa karmelowa
Koszt przygotowania dania
2.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
193 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Polewa karmelowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie karmelowej

Jesteś w trakcie przygotowywania naleśników lub gofrów i brakuje Ci pomysłu na dodatki?

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na polewę karmelową, którą przygotujesz w swoim domu w 15 minut.

Domowa polewa karmelowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.

Zatem jak zrobić polewę karmelową?

Przygotujesz ją ze składników, które na pewno masz w swoim domu.

Będzie nam potrzebny cukier, masło, śmietanka oraz odrobina soli.

Wrzuć cukier do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Nie mieszaj w tym momencie, cukier ulega karmelizacji, zacznie zmieniać kolor z białego na brązowy. To normalny proces, w momencie, gdy całość rozpuści się, dodaj masło i śmietankę.

Dopiero teraz dokładnie wymieszaj całość. Gdy składniki połączą się, przestań ogrzewać naszą polewę i dodaj odrobinę soli.

Domowa polewa gotowa.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który możesz wykorzystać do wielu dań na słodko.

Polewa karmelowa nie tylko idealnie będzie komponować się z naleśnikami i goframi, śmiało możesz użyć jej do ciast.

Wystarczy, że przygotujesz tradycyjny sernik i polejesz go naszą polewą. Powstanie nic innego jak sernik o smaku słony karmel. Jeśli zależy Ci na wyrazistej słonej nucie, dodaj odrobinę więcej soli. Wtedy polewa będzie idealna na sernik.

Domowa polewa to bardzo prosty sposób na udekorowanie ciast i wielu potraw na słodko.

Zamiast korzystać z kupnych wersji, w prosty sposób przygotuj polewę od zera w swoim domu. Będzie zdecydowanie bardziej pyszna niż gotowce.

Wartości odżywcze polewy karmelowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
387.59 kcal
193.79 kcal
Białko
0.96 g
0.48 g

Węglowodany w polewie karmelowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
50.12 g
25.06 g
Węglowodany przyswajalne
50.12 g
25.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
21.46 g
10.73 g
Tłuszcze nasycone
18.36 g
9.18 g
Tłuszcze nienasycone
3.11 g
1.55 g

Składniki mineralne w przepisie na polewę karmelową

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
1.80 mg
0.90 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy karmelowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie karmelowej

Lista alergenów dla polewy karmelowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania polewy karmelowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
1/2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
10.50
Jak oceniasz przepis na polewę karmelową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób