Polewa karmelowa

Opublikowano: 21.12.2021 r., 13:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
polewa karmelowa
Polewa karmelowa
Przygotuj domową polewę karmelową, zamiast korzystać z kupnych wersji. Polewa z mojego przepisu jest wolna od barwników i konserwantów, a przygotujesz ją błyskawicznie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
193 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1/2 opakowania (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewę karmelową krok po kroku

Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.

Ważne jest, aby nie nie mieszać w tym momencie cukru.

Gdy całkowicie się zabarwi, dodaj masło i śmietankę.

W tym momencie już wymieszaj całość.

Gdy masa połączy się, zdejmij z ognia i dodaj odrobinę soli.

Jak oceniasz przepis na polewę karmelową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat polewy karmelowej

Jesteś w trakcie przygotowywania naleśników lub gofrów i brakuje Ci pomysłu na dodatki?

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na polewę karmelową, którą przygotujesz w swoim domu w 15 minut.

Domowa polewa karmelowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.

Zatem jak zrobić polewę karmelową?

Przygotujesz ją ze składników, które na pewno masz w swoim domu.

Będzie nam potrzebny cukier, masło, śmietanka oraz odrobina soli.

Wrzuć cukier do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Nie mieszaj w tym momencie, cukier ulega karmelizacji, zacznie zmieniać kolor z białego na brązowy. To normalny proces, w momencie, gdy całość rozpuści się, dodaj masło i śmietankę.

Dopiero teraz dokładnie wymieszaj całość. Gdy składniki połączą się, przestań ogrzewać naszą polewę i dodaj odrobinę soli.

Domowa polewa gotowa.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który możesz wykorzystać do wielu dań na słodko.

Polewa karmelowa nie tylko idealnie będzie komponować się z naleśnikami i goframi, śmiało możesz użyć jej do ciast.

Wystarczy, że przygotujesz tradycyjny sernik i polejesz go naszą polewą. Powstanie nic innego jak sernik o smaku słony karmel. Jeśli zależy Ci na wyrazistej słonej nucie, dodaj odrobinę więcej soli. Wtedy polewa będzie idealna na sernik.

Domowa polewa to bardzo prosty sposób na udekorowanie ciast i wielu potraw na słodko.

Zamiast korzystać z kupnych wersji, w prosty sposób przygotuj polewę od zera w swoim domu. Będzie zdecydowanie bardziej pyszna niż gotowce.

Alergeny w polewie karmelowej

Lista alergenów dla polewy karmelowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polewy karmelowej

na 100g gotowej potrawy

Domowa polewa to zdecydowanie lepszy wybór niż kupna, mamy pewność, że jest wolna od barwników i konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
387.59
193.79
Białko (g)
0.96
0.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
50.12
25.06
Węglowodany przyswajalne (g)
50.12
25.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
21.46
10.73
Tłuszcze nasycone (g)
18.36
9.18
Tłuszcze nienasycone (g)
3.11
1.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.80
0.90
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy karmelowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy karmelowej

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
1/2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
10.50