Polewa karmelowa
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (100 g)
Przepis na polewę karmelową krok po kroku
Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
Ważne jest, aby nie nie mieszać w tym momencie cukru.
Gdy całkowicie się zabarwi, dodaj masło i śmietankę.
W tym momencie już wymieszaj całość.
Gdy masa połączy się, zdejmij z ognia i dodaj odrobinę soli.
Więcej informacji na temat polewy karmelowej
Jesteś w trakcie przygotowywania naleśników lub gofrów i brakuje Ci pomysłu na dodatki?
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na polewę karmelową, którą przygotujesz w swoim domu w 15 minut.
Domowa polewa karmelowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra. Będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.
Zatem jak zrobić polewę karmelową?
Przygotujesz ją ze składników, które na pewno masz w swoim domu.
Będzie nam potrzebny cukier, masło, śmietanka oraz odrobina soli.
Wrzuć cukier do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Nie mieszaj w tym momencie, cukier ulega karmelizacji, zacznie zmieniać kolor z białego na brązowy. To normalny proces, w momencie, gdy całość rozpuści się, dodaj masło i śmietankę.
Dopiero teraz dokładnie wymieszaj całość. Gdy składniki połączą się, przestań ogrzewać naszą polewę i dodaj odrobinę soli.
Domowa polewa gotowa.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który możesz wykorzystać do wielu dań na słodko.
Polewa karmelowa nie tylko idealnie będzie komponować się z naleśnikami i goframi, śmiało możesz użyć jej do ciast.
Wystarczy, że przygotujesz tradycyjny sernik i polejesz go naszą polewą. Powstanie nic innego jak sernik o smaku słony karmel. Jeśli zależy Ci na wyrazistej słonej nucie, dodaj odrobinę więcej soli. Wtedy polewa będzie idealna na sernik.
Domowa polewa to bardzo prosty sposób na udekorowanie ciast i wielu potraw na słodko.
Zamiast korzystać z kupnych wersji, w prosty sposób przygotuj polewę od zera w swoim domu. Będzie zdecydowanie bardziej pyszna niż gotowce.
Alergeny w polewie karmelowej
Lista alergenów dla polewy karmelowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze polewy karmelowej
Domowa polewa to zdecydowanie lepszy wybór niż kupna, mamy pewność, że jest wolna od barwników i konserwantów.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.