Przepis na polewa kakaowa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, rondelek

W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.

Dodaj kakao i wymieszaj.

Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta.

Polewa kakaowa podana na cieście czekoladowym.
Polewa kakaowa
Koszt przygotowania dania
9.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2007 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Polewa kakaowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie kakaowej

Polewa kakaowa to doskonały pomysł na polewę do ciasta. Dobra polewa powinna być łatwa i szybka do przygotowania. Przepis na polewę kakaową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, ciemne kakao, śmietanka kremówka, cukier.

Jak zrobić polewę kakaową? W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Dodaj kakao i wymieszaj. Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta. Polewę można schować do lodówki i przed podaniem podgrzać w rondlu.

Kakao jest bardzo często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania ciast i deserów. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao wykorzystuje się do produkcji czekolad różnego rodzaju. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, prawdziwe masło powinno zawierać 82% tłuszczu. Masło jest dobrym źródłem krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wchłaniają się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.

Podsumowując prosty przepis na polewę przygotujesz w niecałe 10 minut. Pyszna polewa sprawdzi się do dekoracji ciast, tortów i ciastek. Można ją także wykorzystać do podania lodów i galaretki lub sałatek owocowych. Najlepsza polewa czekoladowa to polewa przygotowana z dobrej jakości gorzkiego kakao.

Wartości odżywcze polewy kakaowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
401.40 kcal
2007.00 kcal
Białko
4.53 g
22.65 g

Węglowodany w polewie kakaowej

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
52.09 g
260.46 g
Węglowodany przyswajalne
44.69 g
223.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.40 g
37.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
25.09 g
125.44 g
Tłuszcze nasycone
18.80 g
94.02 g
Tłuszcze nienasycone
6.28 g
31.42 g
Cholesterol
43.00 mg
215.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polewa kakaowa

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
136.80 µg (mcg)
684.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.02 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.48 mg
2.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
134.20 µg (mcg)
671.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
2.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
7.00 µg (mcg)
35.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
31.60 µg (mcg)
158.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polewa kakaowa

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
6.81 mg
34.03 mg
Potas
310.40 mg
1552.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
30.80 mg
154.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
151.60 mg
758.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
100.20 mg
501.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.80 mg
13.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.38 mg
6.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.77 mg
3.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy kakaowej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie kakaowej

Lista alergenów dla polewy kakaowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania polewy kakaowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
15.50
Jak oceniasz przepis na polewa kakaowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób