Polewa kakaowa
- Kakao 16% (proszek) (100 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na polewa kakaowa krok po kroku
W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Dodaj kakao i wymieszaj.
Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta.
Więcej informacji na temat polewy kakaowej
Polewa kakaowa to doskonały pomysł na polewę do ciasta. Dobra polewa powinna być łatwa i szybka do przygotowania. Przepis na polewę kakaową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, ciemne kakao, śmietanka kremówka, cukier.
Jak zrobić polewę kakaową? W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Dodaj kakao i wymieszaj. Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta. Polewę można schować do lodówki i przed podaniem podgrzać w rondlu.
Kakao jest bardzo często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania ciast i deserów. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao wykorzystuje się do produkcji czekolad różnego rodzaju. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, prawdziwe masło powinno zawierać 82% tłuszczu. Masło jest dobrym źródłem krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wchłaniają się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.
Podsumowując prosty przepis na polewę przygotujesz w niecałe 10 minut. Pyszna polewa sprawdzi się do dekoracji ciast, tortów i ciastek. Można ją także wykorzystać do podania lodów i galaretki lub sałatek owocowych. Najlepsza polewa czekoladowa to polewa przygotowana z dobrej jakości gorzkiego kakao.
Alergeny w polewie kakaowej
Lista alergenów dla polewy kakaowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze polewy kakaowej
Polewa czekoladowa to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Polewa jest źródłem cukru i dużej ilości tłuszczu. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.