- Kakao 16% (proszek) 100 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Masło 100 g pół kostki
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
Przepis na polewa kakaowa krok po kroku
W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Dodaj kakao i wymieszaj.
Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta.

Informacje dietetyczne - polewa kakaowa
Wartości odżywcze polewy kakaowej
Polewa czekoladowa to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Polewa jest źródłem cukru i dużej ilości tłuszczu. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie kakaowej
Lista alergenów dla polewy kakaowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Więcej informacji na temat polewy kakaowej
Polewa kakaowa to doskonały pomysł na polewę do ciasta. Dobra polewa powinna być łatwa i szybka do przygotowania. Przepis na polewę kakaową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, ciemne kakao, śmietanka kremówka, cukier.
Jak zrobić polewę kakaową? W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Dodaj kakao i wymieszaj. Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta. Polewę można schować do lodówki i przed podaniem podgrzać w rondlu.
Kakao jest bardzo często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania ciast i deserów. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao wykorzystuje się do produkcji czekolad różnego rodzaju. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, prawdziwe masło powinno zawierać 82% tłuszczu. Masło jest dobrym źródłem krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wchłaniają się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.
Podsumowując prosty przepis na polewę przygotujesz w niecałe 10 minut. Pyszna polewa sprawdzi się do dekoracji ciast, tortów i ciastek. Można ją także wykorzystać do podania lodów i galaretki lub sałatek owocowych. Najlepsza polewa czekoladowa to polewa przygotowana z dobrej jakości gorzkiego kakao.
Szacunkowy koszt przygotowania polewy kakaowej
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023