Polewa czekoladowa z mleka w proszku

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowa polewa w miseczce.
Polewa czekoladowa z mleka w proszku
Polewa czekoladowa z mlekiem w proszku jest świetną opcją na szybki dodatek, który ożywi każdy wypiek i nada mu wspaniałego smaku. Jest również łatwiejsza niż klasyczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
2092 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
96
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Mleko w proszku (170 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na polewę czekoladową z mleka w proszku krok po kroku

Do rondelka wlej 50 ml wody i dodaj połamaną czekoladę.

Czekoladę podgrzej i pozwól, by się roztopiła.

Do roztopionej czekolady dodaj cukier i mleko w proszku.

Zawartość rondelka intensywnie mieszaj, aż do całkowitego rozmieszania składników.

Jak oceniasz przepis na polewę czekoladową z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat polewy czekoladowej z mleka w proszku

Polewa czekoladowa z mleka w proszku to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Ten prosty dodatek odmieni każdy wypiek. To właśnie dzięki polewie ciasto prezentuje się lepiej, ale również lepiej smakuje. Do przygotowania tego wypieku wystarczy tylko kilka chwil. Całość jest prosta, smaczna i szybka.

Przepis na polewę czekoladową z mleka z proszku będzie wspaniałą opcją dla osób, które kochają prostotę w kuchni. Dzięki tej recepturze polewa do ciasta taka właśnie się staje. Już w kilka minut można przygotować słodki dodatek, który wpłynie pozytywnie na cały wypiek. Do tego polewę robi się z kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Jest to polewa czekoladowa, więc to właśnie ten produkt jest głównym składnikiem. Choć można zrobić ją również na bazie proszkowanego kakao, to jednak całość nie będzie aż tak smaczna. Wybór czekolady jest bardzo ważny, dlatego warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Najważniejsze to wybrać produkt o jak największej zawartości kakao, idealnie jeśli będzie to około 70% lub więcej. Jednak 100% może być zbyt dużą wartością, co wpłynie negatywnie na smak ciasta, gdyż stanie się ono zbyt gorzkie. Dodatkowo warto zadbać o czekoladę bez zbędnych dodatków. Dobrze, by miała jak najmniejszą ilość dodanego cukru. W przypadku tego produkt i tak dodaje się sporo słodzika, wiec nie potrzeba zbyt dużej słodyczy.

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak zrobić polewę z mleka w proszku, by była słodka, ale również smaczna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest delikatna, dzięki dość sporej zawartości mleka w proszku. Produkt ten świetnie nadaje się do ciast. Można go dostać w większości dużych sklepów. To dokonały pomysł na smaczną, ale również piękną dekorację do ciasta, czy na tort. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż ten przepis jest naprawdę prosty. Powstaje z niego polewa pyszna, a przy tym bardzo ciekawa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewę z mleka w proszku, to ten przepis będzie bardzo pomocny.

Alergeny w polewie czekoladowej z mleka w proszku

Lista alergenów dla polewy czekoladowej z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze polewy czekoladowej z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Ta polewa zawiera dość dużo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
445.21
2092.50
Białko (g)
15.31
71.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
66.06
310.49
Węglowodany przyswajalne (g)
63.10
296.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.97
13.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
12.69
59.64
Tłuszcze nasycone (g)
9.04
42.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
17.14
Cholesterol (mg)
9.79
46.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
184.66
867.90
Potas (mg)
776.51
3649.60
Wapń (mg)
547.96
2575.40
Żelazo (mg)
1.01
4.75
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy czekoladowej z mleka w proszku 96
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy czekoladowej z mleka w proszku

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko w proszku
170 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.08
Za 170 g
Koszt składników
22.50