Polewa czekoladowa z kakao
Opublikowano: 30.07.2021 r.
Masło, kakao i mleko to główne składniki, które sprawią, że Twoja polewa czekoladowa będzie przepyszna i gładka. Masło dodaje bogactwa, kakao niesłodzone wprowadza głęboki czekoladowy smak, a mleko pomaga uzyskać idealną konsystencję. Tylko kilka kroków i składników dzieli Cię od stworzenia rewelacyjnej polewy!
Składniki dla 2 porcji:
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Kakao niesłodzone - 50 g (5 łyżek)
- Mleko 2% - 80 ml (4 duże łyżki)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rózga, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do rondelka dodaj masło i mieszając podgrzej, by się całkowicie rozpuściło.
- Do całości dodaj kakao i cukier puder. Wlej mleko i całość dokładnie rozmieszaj.
- Gdy polewa będzie gęsta i całkowicie jednolita zestaw ją z palnika.
Komentarz dietetyka
To bardzo kaloryczny dodatek pełen nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny