Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany

Opublikowano: 20.01.2023 r., 13:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany na czekoladowym cieście
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany
Pyszne ciasto takie jak sernik jest niepełne bez polewy. Dlatego warto dowiedzieć się jak wykonać szybką i smaczną polewę czekoladową z czekolady i śmietany.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
1306 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
rondelek, drewniana łyżka

Przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany krok po kroku

Śmietankę wlej do rondelka.

Powoli zacznij podgrzewać.

W tym czasie czekoladę połam na mniejsze kawałki.

Gdy śmietanka będzie gorąca, wrzuć do niej czekoladę.

Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj zawartość z pomocą drewnianej łyżki.

Jeśli czekolada rozpuszcza się w śmietance zbyt wolno umieść rondelek ponownie na małym ogniu.

Mieszaj, aż powstanie błyszcząca, jednolita polewa.

Jak oceniasz przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat polewy czekoladowej z czekolady i śmietany

Polewa to zastygająca masa, która służy przede wszystkim pokrywaniu i ulepszaniu wszelkich wyrobów cukierniczych tj. ciasta, babeczki, lody, ciasteczka. Taka domowa polewa czekoladowa z czekolady i śmietany jest najlepsza do ciasta np. słodkiego sernika!

Aby wykonać przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany potrzebne będą tylko dwa składniki, czyli czekolada gorzka i śmietana 30%. Na początku śmietankę wlej do rondelka. Powoli zacznij podgrzewać. W tym czasie czekoladę połam na mniejsze kawałki. Gdy śmietanka będzie gorąca, wrzuć do niej czekoladę. Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj zawartość z pomocą drewnianej łyżki. Jeśli czekolada rozpuszcza się w śmietance zbyt wolno umieść rondelek ponownie na małym ogniu. Mieszaj, aż powstanie błyszcząca, jednolita polewa.

Jeśli wiesz już jak zrobić tą pyszną, szybką polewą to nie czekaj i koniecznie ją sobie zapisz. Gotowe polewy ze sklepów zawierają w sobie dodatek oleju palmowego czy cukru. Czyli takich składników, które nie służą naszemu zdrowiu w większej ilości.

Ta smaczna polewa z gorzkiej czekolady najlepiej uda się, gdy zawartość kakao w czekoladzie będzie większa niż 64%. Jeśli jednak robisz mniej słodki wypiek, to możesz użyć czekolady mlecznej.

Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany jest tak dobra, że na pewno wszystkich zachwyci.

Alergeny w polewie czekoladowej z czekolady i śmietany

Lista alergenów dla polewy czekoladowej z czekolady i śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polewy czekoladowej z czekolady i śmietany

na 100g gotowej potrawy

Gorzka czekolada to dobre źródło magnezu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
435.50
1306.50
Białko (g)
4.16
12.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
27.85
83.55
Węglowodany przyswajalne (g)
23.85
71.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.00
12.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
34.15
102.45
Tłuszcze nasycone (g)
27.79
83.37
Tłuszcze nienasycone (g)
6.36
19.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
5.01
15.04
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy czekoladowej z czekolady i śmietany 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy czekoladowej z czekolady i śmietany

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
13.00