Przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany krok po kroku
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Czekolada gorzka 150 g
Śmietankę wlej do rondelka.
Powoli zacznij podgrzewać.
W tym czasie czekoladę połam na mniejsze kawałki.
Gdy śmietanka będzie gorąca, wrzuć do niej czekoladę.
Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj zawartość z pomocą drewnianej łyżki.
Jeśli czekolada rozpuszcza się w śmietance zbyt wolno umieść rondelek ponownie na małym ogniu.
Mieszaj, aż powstanie błyszcząca, jednolita polewa.
-
Blok czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe
-
Polewa czekoladowa
-
Muffinki czekoladowe
-
Tort czekoladowy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Polewa czekoladowa z kakao
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Mus czekoladowy
-
Sernik z białą czekoladą
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Pralinki
-
Polewa z białej czekolady
-
Fondant czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Deser czekoladowy

(liczba kalorii)
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany - cechy przepisu
Więcej o polewie czekoladowej z czekolady i śmietany
Polewa to zastygająca masa, która służy przede wszystkim pokrywaniu i ulepszaniu wszelkich wyrobów cukierniczych tj. ciasta, babeczki, lody, ciasteczka. Taka domowa polewa czekoladowa z czekolady i śmietany jest najlepsza do ciasta np. słodkiego sernika!
Aby wykonać przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany potrzebne będą tylko dwa składniki, czyli czekolada gorzka i śmietana 30%. Na początku śmietankę wlej do rondelka. Powoli zacznij podgrzewać. W tym czasie czekoladę połam na mniejsze kawałki. Gdy śmietanka będzie gorąca, wrzuć do niej czekoladę. Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj zawartość z pomocą drewnianej łyżki. Jeśli czekolada rozpuszcza się w śmietance zbyt wolno umieść rondelek ponownie na małym ogniu. Mieszaj, aż powstanie błyszcząca, jednolita polewa.
Jeśli wiesz już jak zrobić tą pyszną, szybką polewą to nie czekaj i koniecznie ją sobie zapisz. Gotowe polewy ze sklepów zawierają w sobie dodatek oleju palmowego czy cukru. Czyli takich składników, które nie służą naszemu zdrowiu w większej ilości.
Ta smaczna polewa z gorzkiej czekolady najlepiej uda się, gdy zawartość kakao w czekoladzie będzie większa niż 64%. Jeśli jednak robisz mniej słodki wypiek, to możesz użyć czekolady mlecznej.
Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany jest tak dobra, że na pewno wszystkich zachwyci.
Wartości odżywcze polewy czekoladowej z czekolady i śmietany
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w polewie czekoladowej z czekolady i śmietany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na polewę czekoladową z czekolady i śmietany
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie czekoladowej z czekolady i śmietany
Lista alergenów dla polewy czekoladowej z czekolady i śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%