Przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
rondelek, drewniana łyżka

Śmietankę wlej do rondelka.

Powoli zacznij podgrzewać.

W tym czasie czekoladę połam na mniejsze kawałki.

Gdy śmietanka będzie gorąca, wrzuć do niej czekoladę.

Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj zawartość z pomocą drewnianej łyżki.

Jeśli czekolada rozpuszcza się w śmietance zbyt wolno umieść rondelek ponownie na małym ogniu.

Mieszaj, aż powstanie błyszcząca, jednolita polewa.

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany na czekoladowym cieście
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany
Koszt przygotowania dania
9.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1306 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polewie czekoladowej z czekolady i śmietany

Polewa to zastygająca masa, która służy przede wszystkim pokrywaniu i ulepszaniu wszelkich wyrobów cukierniczych tj. ciasta, babeczki, lody, ciasteczka. Taka domowa polewa czekoladowa z czekolady i śmietany jest najlepsza do ciasta np. słodkiego sernika!

Aby wykonać przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany potrzebne będą tylko dwa składniki, czyli czekolada gorzka i śmietana 30%. Na początku śmietankę wlej do rondelka. Powoli zacznij podgrzewać. W tym czasie czekoladę połam na mniejsze kawałki. Gdy śmietanka będzie gorąca, wrzuć do niej czekoladę. Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj zawartość z pomocą drewnianej łyżki. Jeśli czekolada rozpuszcza się w śmietance zbyt wolno umieść rondelek ponownie na małym ogniu. Mieszaj, aż powstanie błyszcząca, jednolita polewa.

Jeśli wiesz już jak zrobić tą pyszną, szybką polewą to nie czekaj i koniecznie ją sobie zapisz. Gotowe polewy ze sklepów zawierają w sobie dodatek oleju palmowego czy cukru. Czyli takich składników, które nie służą naszemu zdrowiu w większej ilości.

Ta smaczna polewa z gorzkiej czekolady najlepiej uda się, gdy zawartość kakao w czekoladzie będzie większa niż 64%. Jeśli jednak robisz mniej słodki wypiek, to możesz użyć czekolady mlecznej.

Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany jest tak dobra, że na pewno wszystkich zachwyci.

Wartości odżywcze polewy czekoladowej z czekolady i śmietany

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
435.50 kcal
1306.50 kcal
Białko
4.16 g
12.48 g

Węglowodany w polewie czekoladowej z czekolady i śmietany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
27.85 g
83.55 g
Węglowodany przyswajalne
23.85 g
71.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.00 g
12.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
34.15 g
102.45 g
Tłuszcze nasycone
27.79 g
83.37 g
Tłuszcze nienasycone
6.36 g
19.08 g

Składniki mineralne w przepisie na polewę czekoladową z czekolady i śmietany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
5.01 mg
15.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy czekoladowej z czekolady i śmietany 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie czekoladowej z czekolady i śmietany

Lista alergenów dla polewy czekoladowej z czekolady i śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania polewy czekoladowej z czekolady i śmietany

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
13.00
Jak oceniasz przepis na polewę czekoladową z czekolady i śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób