Przepis na polewę czekoladową do ciasta krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Czekoladę podziel na kawałki.

Umieść czekoladę w garnku.

Dodaj śmietanę kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia składników.

Wymieszaj i dodaj do masy kawałki pokrojonego masła.

Polewę wymieszaj dokładnie i wystudź przed wyłożeniem na ciasto.

Często zadawane pytania

Polewa czekoladowa do ciasta lejąca się do miski.
Polewa czekoladowa do ciasta
Koszt przygotowania dania
16.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2343 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Polewa czekoladowa do ciasta - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polewie czekoladowej do ciasta

Polewa czekoladowa do ciasta to bardzo dobry pomysł na pyszną polewę do ciasta. Można ją przygotować z czekolady mlecznej lub gorzkiej. Polewa może zostać wzbogacona orzechami lub jadanymi kwiatami. Smaczna polewa może zostać wykorzystana do ozdobienia ciast biszkoptowych, serników czy ciastek. Przepis na polewę czekoladową do ciasta jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, czekolada mleczna, śmietana kremówka, masło.

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta? Czekoladę podziel na kawałki. Umieść czekoladę w garnku. Dodaj śmietanę kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Wymieszaj i dodaj do masy kawałki pokrojonego masła. Polewę wymieszaj dokładnie i wystudź przed wyłożeniem na ciasto.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Śmietana kremówka jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest bardzo łatwo strawny. Jego zemulgowana forma pozwala na wchłaniane bezpośrednio z układu pokarmowego, bez użycia kwasów żółciowych. Dlatego masło i śmietana są dobrą propozycją dla osób po resekcji woreczka żółciowego lub z kamieniami w przewodach żółciowych. Śmietana kremówka występuje w dwóch wariantach zawartości tłuszczu 30 i 36%. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania na kremy do ciast i tortów oraz do uzyskania bardzo gęstych sosów.

Podsumowując: pyszna polewa czekoladowa sprawdzi się jako top do wielu różnych deserów. Polewa do ciasta jest najlepsza jako łatwa dekoracja ciasta. Domowa szybka do zrobienia polewa jest idealna na wykończenie tortu. Prosty przepis na polewę nie sprawi Ci wiele trudności. Smaczna polewa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 1 dzień.

Wartości odżywcze polewy czekoladowej do ciasta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
520.78 kcal
2343.50 kcal
Białko
9.90 g
44.56 g

Węglowodany w polewie czekoladowej do ciasta

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
37.23 g
167.53 g
Węglowodany przyswajalne
32.92 g
148.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.31 g
19.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
39.30 g
176.85 g
Tłuszcze nasycone
28.81 g
129.63 g
Tłuszcze nienasycone
10.49 g
47.22 g
Tłuszcze jednonasycone
9.31 g
41.89 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
5.32 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
31.67 mg
142.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polewę czekoladową do ciasta

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
90.44 µg (mcg)
407.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
1.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.46 mg
2.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
28.67 µg (mcg)
129.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polewę czekoladową do ciasta

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
21.23 mg
95.53 mg
Potas
337.33 mg
1518.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
72.22 mg
325.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
164.44 mg
740.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
92.44 mg
416.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
3.33 mg
15.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.70 mg
7.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.67 mg
3.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan
0.69 mg
3.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy czekoladowej do ciasta 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie czekoladowej do ciasta

Lista alergenów dla polewy czekoladowej do ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania polewy czekoladowej do ciasta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na polewę czekoladową do ciasta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób