Przepis na polewę czekoladową do ciasta krok po kroku
- Czekolada gorzka 200 g
- Czekolada mleczna 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
- Masło 50 g ćwierć kostki
Czekoladę podziel na kawałki.
Umieść czekoladę w garnku.
Dodaj śmietanę kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia składników.
Wymieszaj i dodaj do masy kawałki pokrojonego masła.
Polewę wymieszaj dokładnie i wystudź przed wyłożeniem na ciasto.
Często zadawane pytania
-
Blok czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe
-
Polewa czekoladowa
-
Muffinki czekoladowe
-
Tort czekoladowy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Polewa czekoladowa z kakao
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Mus czekoladowy
-
Sernik z białą czekoladą
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Pralinki
-
Polewa z białej czekolady
-
Fondant czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Deser czekoladowy

(liczba kalorii)
Polewa czekoladowa do ciasta - cechy przepisu
Więcej o polewie czekoladowej do ciasta
Polewa czekoladowa do ciasta to bardzo dobry pomysł na pyszną polewę do ciasta. Można ją przygotować z czekolady mlecznej lub gorzkiej. Polewa może zostać wzbogacona orzechami lub jadanymi kwiatami. Smaczna polewa może zostać wykorzystana do ozdobienia ciast biszkoptowych, serników czy ciastek. Przepis na polewę czekoladową do ciasta jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, czekolada mleczna, śmietana kremówka, masło.
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta? Czekoladę podziel na kawałki. Umieść czekoladę w garnku. Dodaj śmietanę kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Wymieszaj i dodaj do masy kawałki pokrojonego masła. Polewę wymieszaj dokładnie i wystudź przed wyłożeniem na ciasto.
Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Śmietana kremówka jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest bardzo łatwo strawny. Jego zemulgowana forma pozwala na wchłaniane bezpośrednio z układu pokarmowego, bez użycia kwasów żółciowych. Dlatego masło i śmietana są dobrą propozycją dla osób po resekcji woreczka żółciowego lub z kamieniami w przewodach żółciowych. Śmietana kremówka występuje w dwóch wariantach zawartości tłuszczu 30 i 36%. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania na kremy do ciast i tortów oraz do uzyskania bardzo gęstych sosów.
Podsumowując: pyszna polewa czekoladowa sprawdzi się jako top do wielu różnych deserów. Polewa do ciasta jest najlepsza jako łatwa dekoracja ciasta. Domowa szybka do zrobienia polewa jest idealna na wykończenie tortu. Prosty przepis na polewę nie sprawi Ci wiele trudności. Smaczna polewa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 1 dzień.
Wartości odżywcze polewy czekoladowej do ciasta
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w polewie czekoladowej do ciasta
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na polewę czekoladową do ciasta
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na polewę czekoladową do ciasta
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie czekoladowej do ciasta
Lista alergenów dla polewy czekoladowej do ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło