Polędwiczki z suszonymi pomidorami
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Suszone pomidory w oleju (200 g)
- Masło (50 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Mąka ziemniaczana (20 g)
Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami krok po kroku
Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
Polędwicę pokrój w kawałki grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej, na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż polędwicę po 3 minuty z każdej strony.
Następnie dodaj cebulę i podsmaż razem, wlej wino i gotuj, aż nieco odparuje.
Dodaj kosteczkę masła aby zagęścić sos.
Na koniec dodaj suszone pomidory w całości, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego powinno się do niej wybierać wyraziste w smaku dodatki aby nieco ożywić jej smak. Polędwica w sosie winno maślanym jest miękka i soczysta. Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do przygotowania polędwiczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, suszone pomidory, cebula, masło klarowane, masło, natka pietruszki oraz sól i pieprz.
Jak zrobić polędwiczki z suszonymi pomidorami? Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Polędwicę pokrój w kawałki grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej, na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż polędwicę po 3 minuty z każdej strony, dodaj cebulę i podsmaż razem, wlej wino i gotuj aż nieco odparuje, dodaj kosteczkę masła aby zagęścić sos, na koniec dodaj suszone pomidory w całości, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Mięso wieprzowe jest także źródłem pełno wartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu.
Podsumowując pyszne polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Polędwiczki są niskokalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Winno-maślany sos świetnie podkreśla smak mięsa. Możesz je podać z ryżem lub puree ziemniaczanym.
Alergeny w polędwiczkach z suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla polędwiczek z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło klarowane
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze polędwiczek z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to dosyć kaloryczne danie. Zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce. Jest także źródłem naturalnych przeciwutleniaczy i żelaza.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.