Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Polędwicę pokrój w kawałki grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej, na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż polędwicę po 3 minuty z każdej strony.

Następnie dodaj cebulę i podsmaż razem, wlej wino i gotuj, aż nieco odparuje.

Dodaj kosteczkę masła aby zagęścić sos.

Na koniec dodaj suszone pomidory w całości, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami podane na ozdobnym talerzu.
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
33.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
492 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
44

Polędwiczki z suszonymi pomidorami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwiczkach z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego powinno się do niej wybierać wyraziste w smaku dodatki aby nieco ożywić jej smak. Polędwica w sosie winno maślanym jest miękka i soczysta. Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do przygotowania polędwiczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, suszone pomidory, cebula, masło klarowane, masło, natka pietruszki oraz sól i pieprz.

Jak zrobić polędwiczki z suszonymi pomidorami? Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Polędwicę pokrój w kawałki grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej, na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż polędwicę po 3 minuty z każdej strony, dodaj cebulę i podsmaż razem, wlej wino i gotuj aż nieco odparuje, dodaj kosteczkę masła aby zagęścić sos, na koniec dodaj suszone pomidory w całości, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Mięso wieprzowe jest także źródłem pełno wartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu.

Podsumowując pyszne polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Polędwiczki są niskokalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Winno-maślany sos świetnie podkreśla smak mięsa. Możesz je podać z ryżem lub puree ziemniaczanym.

Wartości odżywcze polędwiczek z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
164.16 kcal
492.47 kcal
Białko
9.77 g
29.32 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
9.72 g
29.16 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.20 g
15.60 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.52 g
13.56 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.71 g
11.14 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
2.42 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwiczki z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.42 mg
1.25 mg
Brak danych dla: masło, masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
1.36 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.65 mg
Niacyna
3.46 mg
10.37 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
68.92 mg
206.78 mg
Potas
478.54 mg
1435.62 mg
Wapń
17.85 mg
53.55 mg
Fosfor
136.12 mg
408.38 mg
Magnez
29.25 mg
87.75 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
2.86 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.97 mg
2.91 mg
Miedź
0.13 mg
0.38 mg
Brak danych dla: masło klarowane, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z suszonymi pomidorami 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla polędwiczek z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania polędwiczek z suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
70.00
Jak oceniasz przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób