Polędwiczki z mintaja
- Mintaj filet - 2 filety (240 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Cytryna - 1 szt (100 g)
- Koperek - 1 pęczek (45 g)
Przepis na polędwiczki z mintaja krok po kroku
Rybę opłucz i osusz. Natrzyj ją przyprawami. Pokrój ją na małe kawałki.
Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a drugą pokrój w plasterki.
Naczynie żaroodporne skrop oliwą i ułóż w nim rybę. Polej ją sokiem z cytryny i ułóż na niej plasterki owoców.
Dodaj również podzielony na mniejsze kawałki koperek.
Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwiczek z mintaja
Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich dań. Całość robi się w kilka minut, a danie zaskakuje wspaniałą strukturą i aromatem. To idealny przepis dla wszystkich osób na diecie lekkostrawnej. Świetnie komponuje się z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.
Przepis na polędwiczki z mintaja pozwala na stworzenie prostego, choć naprawdę smacznego dania o niezwykłym aromacie. Mintaj to niezwykle zdrowa ryba, choć wciąż gości w codziennym menu zbyt rzadko. Według najnowszych zaleceń żywieniowych powinno się spożywać co najmniej dwie porcje ryb w ciągu tygodnia. To dlatego, że są wspaniałym źródłem białka, które jest konieczne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów, a także innych prozdrowotnych substancji, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Zawiera on całe mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego zdrowia organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. To ryba bardzo lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie, nawet redukcyjnej. By stworzyć z niej naprawdę wartościowy i dobrze zbilansowany posiłek, wystarczy dodać do niej źródło węglowodanów złożonych - na przykład w postaci ryżu, czy kaszy, a także świeżych warzyw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki z mintaja, w sposób niezwykle prosty i szybki ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego smacznego dania wystarczy tylko piekarnik i naczynie żaroodporne. Ten sprawdzony przepis to świetny pomysł na pyszne i łatwe danie, które sprawdzi się zwłaszcza na obiad. To dobre danie dla osób dbających o zbilansowane i smaczne menu.
Alergeny w polędwiczkach z mintaja
Lista alergenów dla polędwiczek z mintaja przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
Wartości odżywcze polędwiczek z mintaja
To bardzo zdrowa, a przy okazji lekkostrawna opcja na kolację.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Witaminy
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.